Hlavní obsah

Veřejně prospěšné práce netáhnou

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze jediný uchazeč o zaměstnání z deseti vzal v Šarovech na Zlínsku zavděk veřejně prospěšnou prací (VPP), která pro něj znamená měsíční mzdu ve výši patnácti tisíc korun hrubého. Ostatní se při kontaktování starostou obce z různých důvodů omluvili.

Foto: Profimedia.cz

Zájemci o veřejně prospěšné práce vykonávají především pomocné práce a úklid ve městě.

Článek

„Po povodních se snažíme dát obec zase dohromady. Měli jsme zájem o dva až tři pracovníky. Úřad práce, který na tato místa přispívá, nám nabídl kontakt na deset vytipovaných lidí. Zájem o práci měl ale pouze jediný. Ostatní měli různé omluvy,“ přiblížil reakci oslovených starosta Šarov František Langr (nez.). Jediný zájemce o práci s obcí podepsal pracovní smlouvu zatím do září 2014.

Nechtějí vstávat

Mnohem větší zkušenosti mají s nabíráním zaměstnanců na veřejně prospěšné práce úřady práce ve větších městech. Ale i tam se čas od času objeví nechuť uchazečů.

„Z úřadu práce se nám pracovníky daří nabírat, nicméně do práce někteří odmítají nastoupit, a to z různých důvodů. Například kvůli bolestem zad či nechuti ráno vstávat,“ uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Vykonávají pomocné práce

Ve Vsetíně zaměstnávají zájemce o veřejně prospěšné práce místní technické služby. Jde o pět lidí. „Vykonávají především pomocné práce, úklid ve městě, úpravy zeleně v městském parku i například na hřbitově,“ poznamenala Čadová s tím, že tento počet je dostačující.

Odmítají namáhavou práci

Na nedostatek zájemců o VPP si stěžují také ve Valašském Meziříčí, kde takto pracuje 16 lidí. „Využili bychom 25 až 30 pracovníků. V současné době je ale ve schvalovacím procesu jen dvanáct nových zájemců. A ti mají různá omezení, například kvůli prašnosti nebo namáhavé práci,“ potvrdila mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Za deště se jim ven nechce

Kolísavý úspěch v náboru těchto zaměstnanců přiznávají i ve Zlíně. „Někteří z doporučených skutečně odmítnou nastoupit, protože práce venku za každého počasí není vhodná pro každého. Jsou i tací, kteří to vzdají v průběhu zkušební doby nebo si najdou jiné zaměstnání. Nicméně dlouhodobá spolupráce s konkrétními zaměstnanci ÚP ve Zlíně je velmi dobrá a nakonec se vždycky podaří požadované pracovní místo obsadit,“ sdělil Zdeněk Dvořák, mluvčí zlínského magistrátu, u kterého je zaměstnáno 18 lidí na VPP.

Nevydrží ani půl roku

Na uklízení veřejného prostranství využívají zaměstnance na VPP také v Uherském Brodě. „V současné době máme jedenáct zaměstnanců a od září nastupuje dalších pět. Ne vždy však tito uchazeči vydrží pracovat celých šest měsíců podle pracovní smlouvy,“ podotkla mluvčí brodské radnice Elen Sladká.

Udržení pracovních návyků

Zapojování dlouhodobě nezaměstnaných do VPP je podle tajemníka uherskohradišťské radnice Josefa Botka dobré nejen pro města a obce, ale i pro pracovníky samotné.

„Udržují si pracovní návyky, což je nesmírně důležité. Navíc si mohou vydělat více peněz, než kdyby byli na sociálních dávkách,“ vysvětlil Botek. Slovácká metropole využívá VPP od roku 2012 a k dnešnímu dni se do nich zapojilo 19 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám