Hlavní obsah

Ve Frenštátě létaly třísky na oslavu Svátku dřeva

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo to se dřevem umí nejlépe a kdo je nejrychlejší drvoštěp? O to v uplynulých dnech soutěžilo ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku dvanáct dvoučlenných dřevorubeckých týmů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Pavel Zápalka při práci s pilou.

Článek

Jejich úkolem bylo na čas vyměnit řetěz na motorové pile a přeříznout s ní volně stojící špalek. Následně nahradit motor vlastními svaly a pilou břichatkou přepůlit kládu. A na závěr sekyrou rozštípnout skoro metrový špalek. Soutěž byla součástí třetího ročníku Svátku dřeva v amfiteátru na Horečkách.

Radovali se domácí

V úmorném vedru se z vítězství po skvělém souboji radoval domácí tým Ouřad Frenštát ve složení Pavel Stachura a Pavel Zápalka, který všechny čtyři disciplíny zvládl hluboko pod tři minuty. Soupeři jim ale vítězství zadarmo nedali, druhý tým ve složení Vladimír Makový a Vladimír Makový mladší, reprezentující nedaleké Trojanovice, prohrál o pouhých pět vteřin.

Rvali se i ostatní.

„Přijeli jsme vyhrát, ale dneska nás trochu vyřazuje sekera,“ uvedl Karel Turoň z třineckého Turpil Teamu. Společně s Liborem Byrtusem nakonec skončili sedmí. K postupu do finále jim chybělo jen pár vteřin.

Nejtěžší byl špalerk

Vítězové navázali na triumf z premiérového ročníku před dvěma lety.

„Tehdy jsem ve Frenštátě pouze pracoval, dnes už tady i bydlím, takže konečně můžu říct, že vítězství je doma,“ radoval se Stachura. Jeho parťák pak popsal největší trable letošního klání dřevorubců. „Špalek prověřil dneska všechny. Byl kumšt vybrat ten správný,“ přiblížil Zápalka, jež se jako dřevorubec i živí.

Reklama

Výběr článků

Načítám