Hlavní obsah

Z EU půjde na praxe žáků 550 miliónů korun

Novinky, pro

Ministerstvo školství dočerpává peníze z evropských fondů, na programy podporující zdravý životní styl školáků a zvyšování jejich podnikatelských dovedností vypsali úředníci výzvy celkem za 550 miliónů korun. Peníze jdou z problémového programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, u něhož hrozí nedočerpání až 1,9 miliardy korun.

Článek

„Obezita, nedostatek pohybu, negativní sociální vlivy, to jsou problémy dnešní mládeže, které musíme řešit už od předškolního vzdělávání,“ uvedl k nové výzvě za 300 miliónů korun ministr Marcel Chládek (ČSSD). Peníze půjdou na vzdělávací projekty základních a středních škol zaměřené na podporu zdravého životního stylu, ale také zlepšení takzvaného klimatu na školách.

Ministr již v minulosti avizoval, že se chce zaměřit na zlepšení zdraví českých školáků. Kromě životosprávy a podpory sportu se chystá omezit i automaty nabízející ve školách sladkosti či kávu.

Zkušenosti z provozu

Dalších 250 miliónů půjde na odborné praxe ve firmách, aby středoškoláci získali zkušenosti z provozu a rozvíjeli své podnikatelské dovednosti. „Důraz je ve výzvě kladen i na tématiku sociálního podnikání a podporu handicapovaných žáků,“ sdělilo ministerstvo.

Úřad už dříve uvedl, že chce vyčerpat co největší objem peněz z EU fondů tak, že vyhlásí nové výzvy a také poskytne peníze na takzvané zásobníkové projekty. To jsou projekty, které už dřív splnily všechny podmínky, ale na peníze nedosáhly, protože částka v dané výzvě byla vyčerpaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám