Hlavní obsah

Loni se nejlépe dařilo obchodu

Právo, kil

Zaměstnavatelé během uplynulého roku obsazovali prostřednictvím pracovního portálu Jobs.cz celkem 157 190 pracovních pozic, o 3,1 % méně než v roce 2012. Žebříčku oborů, v nichž otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod.

Foto: Profimedia.cz

Tuzemskému pracovnímu trhu stále dominuje práce na plný úvazek.

Článek

Uchazeči o zaměstnání vloni na všechny vystavené pozice zaslali souhrnně 6,1 milionů reakcí.

Práce na plný úvazek vede

Tuzemskému pracovnímu trhu stále dominuje práce na plný úvazek. Tuto nejrozšířenější formu spolupráce zaměstnavatelé vloni nabízeli u bezmála 100 tisíc ze všech míst obsazovaných přes Jobs.cz.

Počet míst na zkrácený úvazek sice v roce 2013 meziročně vzrostl o 8,2 % na 5 473, jejich podíl však nadále zůstává ve srovnání s vyspělou Evropou velmi nízký – šlo pouze o 5,4 % ze všech obsazovaných řádných pracovních míst.

Pokles kompenzovaly brigády

Pokles v oblasti plných pracovních úvazků do jisté míry kompenzovaly brigády a krátkodobé výpomoci. Počet těchto míst na Jobs.cz vloni vystoupal na 55 056, což bylo o 4,97 % více než o rok dříve (52 451 brigád).

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v roce 2013 otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod (s podílem 13,8 %). Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 %), následovaný strojírenstvím (7,7 %), administrativou (7,7 %), výrobou a průmyslem (6,9 %) a bankovnictvím/finančními službami (5,7 %).

Nejdelší recese v historii

„Vývoj na tuzemském pracovním trhu byl vloni do značné míry poznamenán dopady nejdéle trvající recese v historii samostatné ČR. Především v první polovině roku pokračoval útlum tvorby nových pracovních míst, a to zejména ve firmách se zahraniční účastí, které byly výrazněji tlačeny k udržení své finanční výkonnosti. Postupně však došlo k příznivé změně dynamiky. Data z podzimu v kombinaci s dalšími impulsy zavdávají příčiny k optimismu ohledně dalšího vývoje. Ačkoliv míra nezaměstnanosti kvůli tradičním sezónním vlivům v průběhu zimy ještě o něco vzroste, další měsíce by již měly být ve znamení alespoň mírného oživení a postupného snižování nezaměstnanosti, zejména díky aktivitě v průmyslu a výrobě,“ uvedl Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která kariérní portál Jobs.cz provozuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám