Hlavní obsah

Nejlepší podmínky pro podnikání v Praze mají podnikatelé na Praze 2

Novinky, kil

Vítězem šestého ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys se stala v rámci hlavního města Městská část Praha 2. Na druhé příčce se umístila Praha 20 a třetí pozici obsadila Praha 8. Výzkum, jehož vyhlašovatelem je týdeník Ekonom, zpracovala agentura Datank.

Foto: archiv Ekonom mestoprobyznys

Zleva tajemník Úřadu městské části Prahy 2 Michal Kopecký (1. místo) a starosta MČ Praha 8 Jiří Janků (3. místo).

Článek

Vysoký podíl podnikatelů i firem, podpora webových stránek, nízký počet dětí ve třídě nebo dotace Evropské unie. To jsou důvody, proč se podnikatelsky nejpřívětivější částí hlavního města stala Praha 2.

Výsledek spolupráce politiků a úředníků

„Naše snaha vyjít podnikatelské veřejnosti vstříc byla dvakrát za sebou korunována nejvyšším nezávislým oceněním. Je to výsledek spolupráce politiků a úředníků. Již dnes máme řadu nápadů z podnikatelské sféry, které bychom chtěli v nejbližší době realizovat,“ uvedl tajemník Úřadu městské části Praha 2, Michal Kopecký.

Celkem se posuzuje 24 kritérií

Městské části Hlavního města Prahy se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě 24 kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Součástí hodnocení byla rovněž finanční stabilita posuzovaných obcí.

„Praha má samozřejmě určitá specifika, například v ní sídlí nejvíce fyzických osob podnikatelů, a to více jak 16 %. Dohromady se Středočeským krajem je to dokonce více jak čtvrtina celkového počtu fyzických osob podnikatelů. V případě obchodních společností je pak metropole sídlem více než 40 % firem, “ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Ocenění firem, které dělají něco navíc

V letošním roce je součástí projektu Město pro byznys také Cena týdeníku Ekonom za přínosnou spolupráci s radnicí. Ta vyzdvihuje firmy, jež pro své město dělají víc, než je náplň jejich práce. V hlavním městě získala tuto cenu společnost Metrans, která už více než 10 let podporuje kulturní a společenské aktivity v městské části Praha 22, jako například tradiční dětské dny, setkání seniorů, činnost místního divadla, muzea, aktivity pro školní děti a fotbalový klub FC Čechie.

Celkové pořadí městských částí v Praze

PořadíMěstská část
1.Praha 2
2.Praha 20
3.Praha 8
4.Praha 19
5.Praha 5
6.Praha 1
7.Praha 4
8.Praha 12
9.Praha 6
10.Praha 16
11.Praha 10
12.Praha 22
13.Praha 9
14.Praha 3
15.Praha 17
16.Praha 13
17.Praha 14
18.Praha 15
19.Praha 7
20.Praha 11
21.Praha 21
22.Praha 18

Reklama

Výběr článků

Načítám