Hlavní obsah

Tři čtvrtiny zaměstnanců si nerozumí s nadřízeným

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harmonické vztahy mezi šéfy a podřízenými jsou podle výsledků šetření portálu Jobs.cz v českých firmách a institucích spíše výjimkou. Profesně i lidsky si se svým nadřízeným rozumí pouze 18 % z 2 584 respondentů.

Foto: Profimedia.cz

Špatné vztahy se šéfem jsou často důvodem odchodu ze zaměstnání.

Článek

Pro více než polovinu lidí jsou špatné vztahy se šéfem důvodem k hledání nového zaměstnání.

Direktivní řízení dusí motivaci

„Pokud nadřízený nemá ve svém týmu respekt, může si sice krátkodobě direktivním řízením vynutit vyšší výkon, ale u jeho lidí poměrně rychle mizí motivace přicházet s novými nápady či se jakkoliv angažovat nad rámec jasně daných povinností. Při nejhorším scénáři v důsledku toho firmě hrozí ztráta řady zkušených zaměstnanců a snížení její reputace,“ uvádí k výsledkům šetření Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která kariérní portál Jobs.cz provozuje.

Přitom se podle Dombrovského u nadřízených v mnoha případech nejedná o skutečný deficit profesních nebo osobních kvalit, ale o zanedbanou oblast komunikace a podcenění významu motivace.

Firmy se snaží problém řešit

Řada firem si rozsah a závažnost důsledků tohoto problému uvědomuje a situaci se snaží zlepšit prostřednictvím koučování, nejrůznějších kurzů zaměřených na tzv. měkké dovednosti, pořádáním týmových akcí i celkovým nastavením firemní kultury.

Z lidí, kteří se zapojili do šetření na portálu Jobs.cz týkajícího se vztahů s nadřízenými, plných 52 % zvolilo odpověď: „Můj šéf a jeho chování jsou důvodem, proč si hledám nové zaměstnání.“

Mezi problematické vztahy je nutno připočíst i 6 % respondentů, kterým jejich šéf sice nesedí profesně ani lidsky, ale práci kvůli tomu z různých důvodů měnit nehodlají. V součtu jde o velmi vysoký podíl, zvláště v porovnání s pouhými 18 % respondentů, kteří si se šéfem profesně i lidsky rozumí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám