Hlavní obsah

Některé kraje jsou platově atraktivnější než Praha

Právo, kil

I když hlavní město Praha je nadále zaslíbeným místem pro řadu uchazečů o zaměstnání, zejména v oboru bankovnictví či marketingu, průzkum personální společnosti Grafton Recruitment ukazuje, že některé obory jsou pro uchazeče o zaměstnání platově atraktivnější v krajské lokalitě.

Foto: Profimedia.cz

IT technik si v průměru nejvíce vydělá v Liberci.

Článek

Například v Libereckém kraji jsou ve srovnání se zbytkem České republiky nejvyšší platy v oblasti strojírenství a výroby. „Stále více se setkáváme s rozdíly u nižších a středních pracovních pozic v rámci jednotlivých regionů,“ říká Luboš Rejchrt, ředitel společnosti Grafton Recruitment.

Výše platu je vázaná na ochotu dojíždět

IT technik si v průměru nejvíce vydělá v Liberci, a to dokonce o něco málo více než v Praze. Proti tomu ale ve Zlíně bude jeho měsíční plat nižší až o 16 tisíc.

„V posledních letech stále více platí, že pokud chci dosáhnout na nejlepší platové ohodnocení ve svém oboru, měl bych být připraven za prací dojíždět anebo se i přestěhovat,“ upozorňuje Rejchrt.

To se podle jeho slov projevuje i ve zvyšující se ochotě za prací každý den dojíždět. „Podle našich výzkumů jsou lidé ochotni každý den dojíždět za prací až 45 minut. V minulosti to bylo pouze půl hodiny,“ dodává Rejchrt.

Firmy pečlivěji vybírají zaměstnance

Co se týče současného stavu pracovního trhu, již tradičně je velký zájem o uchazeče v IT a telekomunikacích. Nejvíce poptávané pozice na trhu jsou vývojáři a analytici se znalostí angličtiny, firmy jsou však v současnosti selektivnější při výběru zaměstnanců.

V posledním roce je na trhu rovněž velká poptávka po technicky vzdělaných lidech – vysokoškolácích i středoškolácích se znalostí angličtiny nebo němčiny.

Trend poklesu ve stavebním průmyslu z posledních tří let nadále pokračuje, což se také odráží v nízké poptávce po nových zaměstnancích. Daří se pouze stavebním firmám zaměřeným na úspory energie, a to jak v nové výstavbě, tak v rekonstrukcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám