Hlavní obsah

Většina Čechů je proti zvyšování podpory v nezaměstnanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři pětiny Čechů jsou proti zvyšování podpory v nezaměstnanosti. Prakticky stejný podíl občanů (61 procent) navíc podle průzkumu agentury STEM soudí, že současná výše podpory a dalších sociálních dávek nezaměstnané dostatečně nemotivuje k aktivnímu hledání pracovního uplatnění.

Foto: Profimedia.cz

Pro zvýšení podpory v nezaměstnanosti se častěji vyslovují voliči levicových stran.

Článek

Pro zvýšení podpory v nezaměstnanosti se častěji vyslovují voliči levicových stran ČSSD a KSČM, ale ani v jejich řadách tento názor nemá většinovou podporu. Celkový třípětinový podíl těch, kteří by tuto dávku nezvyšovali, je podle agentury STEM v období od roku 2008 poměrně stabilní.

Za motivační považuje dávky 40 procent

Podíl lidí považujících sociální dávky za motivující pro hledání zaměstnání byl nejnižší v letech 2004 až 2007, kdy se pohyboval zhruba na čtvrtině populace. V roce 2008 se za vlády Mirka Topolánka zvýšil na zhruba 40 procent a kolem této úrovně se pohybuje dosud. V aktuálním průzkumu na otázku, zda jsou dávky motivující, odpovědělo kladně 39 procent respondentů. To je o pět procentních bodů méně než v květnu a listopadu loňského roku.

Čtvrtina dotázaných se obává nezaměstnanosti

Zhruba čtvrtina populace přitom pociťuje velkou míru obavy z nezaměstnanosti. "Zvýšení podpory v nezaměstnanosti by od státu uvítalo 60 procent těch, kteří se silně obávají nezaměstnanosti. Tito lidé se dále častěji než ostatní domnívají, že současné dávky již nezaměstnané dostatečně motivují k hledání práce," uvedl STEM.

Největšími odpůrci zvyšování jsou podnikatelé

Naopak vůbec nejméně souhlasí se zvyšováním podpory v nezaměstnanosti podnikatelé a živnostníci. V této skupině se pro zvýšení podpory vyjádřilo 27 procent dotazovaných, přičemž stejný podíl považoval dávky za motivující. Obdobný názor zastávají občané v lepší finanční situaci a voliči sympatizující převážně s ODS, TOP 09 a hnutím ANO.

Průzkumu, který se uskutečnil na přelomu srpna a září, se zúčastnilo 1093 respondentů starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám