Hlavní obsah

Češi zkracují své dovolené

Právo, kil

Čeští zaměstnanci si v létě vybírají nejčastěji mezi jedním a dvěma týdny volna vcelku. Avšak zatímco vloni si takto dlouhou hlavní dovolenou zvolila takřka polovina zaměstnanců, letos jejich podíl klesl na 38 %. Výrazně naopak přibylo lidí (29 %), kteří si v létě vyberou nejvýše jeden týden dovolené v celku. Tato zjištění přinesl průzkum portálu Jobs.cz.

Foto: Profimedia.cz

V českém prostředí se dále rozšiřuje fenomén krátkých, rozdrobených dovolených.

Článek

Průzkum, do něhož se letos zapojilo 1037 respondentů, poukazuje na rozšiřování fenoménu krátkých a ultrakrátkých dovolených. Méně než týden volna v celku si letos v létě plánuje vybrat 13 % zaměstnanců (vloni 11 %), přesně týden v celku zvolí 22 % (vloni pouze 16 %).

Podíl lidí, kteří si v létě vyberou mezi jedním a dvěma týdny volna v celku, poklesl z loňských 49 % na letošních 38 %. Dlouhé dovolené naopak dále zůstávají spíše výjimkou. Více než tři týdny volna v celku si letos vybere 13 % zaměstnanců (vloni 11 %), dva až tři týdny dovolené v celku plánuje 14 % (vloni 13 %) lidí.

Krátkých dovolených přibývá

„V českém prostředí se dále rozšiřuje fenomén krátkých, rozdrobených dovolených. Jednou z příčin je nejspíš nepříliš uspokojivý vývoj domácí ekonomiky a s ním spojená zvýšená opatrnost lidí, kteří se ve větší míře snaží prokazovat svoji ‚nepostradatelnost‘ pro zaměstnavatele. Určitě však nejde o příčinu jedinou,“ uvádí Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

V Evropě jsou v kurzu třítýdenní dovolené

„V evropském kontextu se tuzemský přístup poněkud vymyká, v řadě zemí jsou obvyklé třítýdenní i delší dovolené v celku. Výsledkem české dovolenkové askeze je mimo jiné fakt, že pouze necelá třetina zaměstnanců si během roku vybere všechno volno, na které má nárok,“ dodává Dombrovský.

Pojem dovolená je navíc v řadě případů značně relativní – podle zjištění z loňského šetření Jobs.cz přibližně dvě třetiny zaměstnanců zůstávají i během dovolené v kontaktu s pracovními povinnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám