Hlavní obsah

Čechy práce v zahraničí neláká

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen osm procent českých uchazečů o práci je ochotno ji hledat za hranicemi republiky, zatímco na Slovensku deklarovalo zájem o práci v zahraničí 43 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společností Profesia a Focus publikovaném na pracovním portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Práci v zahraničí hledají převážně kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách.

Článek

„K větší flexibilitě Slováků přispívá nejen horší situace na trhu práce (podíl nezaměstnaných je 14,41 %, zatímco v České republice je to 7,7 %). Především nejmladší Slováci nedělají rozdíly, zda se přestěhují za prací v rámci Slovenska, anebo odejdou do zahraničí, přičemž nejčastěji za prací odcházejí vyšší příjmové skupiny,“ říká Kateřina Jaroňová z pracovního portálu Profesia.cz a dodává:

„Naopak dvě třetiny uchazečů v České republice nejsou ochotny dojíždět nebo se přestěhovat za prací ani do jiného kraje.“

Polovina zájemců by šla do Německa

Při bližším zkoumání životopisů lidí, kteří hledali na portálu Profesia.cz v posledních 12 měsících práci v zahraničí, se ukázalo, že polovina uchazečů je ochotna se přestěhovat do Německa. Následuje Rakousko s podílem 34 procent, Velká Británie (31 procent), Holandsko (17 procent) a Švýcarsko (16 procent).

Práci v zahraničí hledají převážně kvalifikovaní dělníci a zaměstnanci ve službách, kteří představují 78% podíl těch, kteří za posledních 12 měsíců chtěli odejít za prací do zahraničí.

Kde by Češi byli ochotni pracovat

StátPodíl uchazečů
Německo50%
Rakousko34%
Velká Británie31%
Holandsko17%
Švýcarsko16%
USA15%
Irsko12%
Belgie11%
Španělsko10%
Itálie10%

Zdroj: www.profesia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám