Hlavní obsah

Pracovníci nevědí, na jaké ochranné prostředky mají nárok

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky tisíc pracovních úrazů ročně a více než dva milióny dnů, které lidé stráví na neschopence. To je důsledek benevolentního přístupu českých firem i zaměstnanců k bezpečnosti práce.

Foto: archiv Kimberly-Clark Professional

Pracujete-li například na staveništi, firma je povinna vás seznámit s možnými riziky.

Článek

Zkušenosti odborníků navíc ukazují, že mnozí pracovníci netuší, na jaké osobní ochranné pracovní prostředky mají od zaměstnavatele nárok. Výbavu si pořizují za svoje prostředky, mnohdy pod hrozbou neoprávněné pokuty.

Nepořizujte si ochranné prostředky ze svého

Pracujete-li v rizikovém prostředí, je zaměstnavatel povinen zajistit vám ochranné prostředky - například respirátory, protihluková sluchátka, svařovací kukly, ochranné oděvy, brýle nebo rukavice. Zvláště pak, jestliže se pohybujete v pracovním prostředí, kde vám hrozí bezpečnostní rizika, jež nemůže zaměstnavatel zcela odstranit.

„Pokud vám podnikatel ochranné pracovní prostředky nepředal, požadujte nápravu. Vaší povinností není si tuto výbavu pořizovat z vlastních prostředků, i když vás k tomu zaměstnavatel vybídne. V případě, že jeho pokynu neuposlechnete, nemůže vás za to pokutovat. Firma rovněž nesmí nahrazovat osobní ochranné pracovní prostředky žádnou finanční kompenzací,“ upozorňuje Jiří Tuháček ze společnosti Kimberly-Clark Professional.

Stěžovat si můžete u inspektorátu práce

Je běžnou praxí, že mnozí podnikatelé nechtějí navyšovat své náklady o dodatečné výdaje za nákup, údržbu a obnovu ochranných pracovních prostředků. Zaměstnanci jsou pak nuceni používat například roušky, rukavice, brýle nebo helmy na samé hranici životnosti.

„Domníváte-li se, že vám zaměstnavatel neposkytl ochranné prostředky v odpovídající technické kvalitě, nebo je nepředal vůbec, můžete se obrátit na odborovou organizaci a podat stížnost. Záležitost lze rovněž ohlásit u oblastního inspektorátu práce. Pokud se vám v práci stal úraz v důsledku porušení předpisů zaměstnavatele, můžete vymáhat kompenzaci i soudní cestou,“ upozorňuje Jiří Tuháček.

Školení k bezpečnosti práce je povinné

Povinností zaměstnavatele je rovněž proškolit zaměstnance v oblasti ochrany a zdraví při práci. Pracujete-li například na staveništi nebo v jiném rizikovém prostředí, firma je povinna vás seznámit s možnými riziky i s pracovními postupy.

Jestliže přicházíte do firmy jako nový zaměstnanec, musíte projít předepsaným vstupním školením. Opakovaná školení se pak týkají všech zaměstnanců, kteří musí být pravidelně informováni o předpisech i problematice bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Pozor, školení k bezpečnosti a ochraně zdraví je současně závazné i pro vás. Pokud se na něj nedostavíte, může to zaměstnavatel vyhodnotit jako pracovní nekázeň a rozvázat s vámi pracovní poměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám