Hlavní obsah

Tvorba modelů aut má přitáhnout žáky k technickým oborům

Právo, Pavel Karban

Pět desítek dřevěných modelů osobních i nákladních automobilů mohou do 10. dubna obdivovat návštěvníci ostravského obchodního centra Forum Nová Karolina. Modely představují výsledky práce žáků základních škol, kteří je vyráběli do technické soutěže v rámci projektu Technika nás baví.

Foto: Pavel Karban, Právo

I přes výrobu modelů aut chce kraj přitáhnout zájemce na technicky zaměřené střední školy.

Článek

Technická soutěž byla určena třídám nebo skupinám žáků od 6. do 9. tříd základních škol. Do klání se zapojilo 353 dětí. Cílem soutěže bylo přiblížit žákům 2. stupně možnosti technických prací ve škole, probudit u nich větší zájem o techniku, motivovat je k technickým činnostem a rozvíjet jejich zručnost.

Děti nemají o techniku moc zájem

„Poptávka trhu práce je jasná: chybí technické profese a kvalifikovaní či zdatní řemeslníci. Není mezi dětmi o tyto obory takový zájem, jaký bychom si přáli,“ upozornila náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková (ČSSD). Ta popularizaci technických oborů mezi školáky vítá.

Reagovat na požadavky trhu práce

„Snažíme se o změny v nabídce vzdělávání tak, aby odpovídala požadavkům trhu práce. Technické a přírodovědné obory nebo řemesla na našich středních školách se daří obsazovat v posledních letech v podstatě stejnými počty žáků. O něco vyšší je zájem o IT obory,“ poukázala Palková. Letos studuje technicky zaměřené obory na středních školách vMoravskoslezském kraji 16 748 žáků z celkového počtu 57 468 studentů středních škol.

Modely aut hodnotila odborná komise a na internetu také veřejnost. Experti dali na první místo žáky ZŠ Jarošova z Havířova, kteří vyrobili tahač s buldozerem a safari vůz, u veřejnosti vyhrály Tatra 148 a Volkswagen Beatle 1960 od dětí ze ZŠ Paskovská v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám