Hlavní obsah

Ve vztazích na pracovišti jsou Češi velmi liberální

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinné nebo milostné vztahy na pracovišti jsou záležitostí, která většině Čechů nijak nevadí. Liberální přístup zaměstnanců přitom podporuje také většina firem. Vyplývá to z šetření, které proběhlo na internetovém portálu Prace.cz.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vztahy na pracovišti nenarušují morálku, zaměstnavatel by jim bránit neměl.

Článek

71 % dotázaných odpovědělo, že rodinné či milostné vztahy mezi kolegy na pracovišti jim nevadí, pokud nenarušují atmosféru.

Na druhou stranu však existuje také vyhraněná skupina lidí, které vztahy na pracovišti velmi obtěžují a nejraději by je zakázali: jde o 15 % odpovědí. Šest procent zaměstnanců vztahy na pracovišti vůbec nevnímá a pro zbývajících osm procent jsou vztahy mezi jejich kolegy vyloženě vítaným zpestřením pracovního života a vhodným námětem ke konverzaci.

Problémy se řeší až tehdy, když nastanou

„Výsledky šetření odpovídají i našim znalostem přístupu tuzemských zaměstnavatelů. V českém prostředí převažuje zásada řešit případné potíže v této oblasti zcela individuálně a pouze v případě, že skutečně nastanou. Zaměstnavatelé se u nás jen naprosto výjimečně uchylují k systémovému přístupu, kdy tuto otázku řeší například formou čestných prohlášení a podobně,“ uvádí Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

Zákoník práce to přímo neřeší

Právnička Ivana Fára z advokátní kanceláře CMS Cameron McKenna k tomu dodává: „Zákoník práce zakazuje pouze situaci, aby fyzická osoba coby zaměstnavatel zaměstnala svého manžela či manželku, jiné vztahy na pracovišti legislativou regulovány nejsou. Pokud vztahy na pracovišti nevedou k poklesu výkonnosti zaměstnanců nebo jinak nenarušují morálku na pracovišti, zaměstnavatel by jim bránit neměl. Avšak pokud zaměstnanci místo výkonu práce flirtují nebo se věnují drbům, může se jednat o porušení jejich povinností, které za určitých podmínek může vést až k výpovědi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám