Hlavní obsah

V severozápadních Čechách chybí lidé s technickým vzděláním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmám na severozápadě Čech chybí technicky vzdělaní lidé. Jako další problémy vidí byrokracii, korupci i nedostavěnou hlavní silnici R6 a dálnici D8. Uvedl to prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po jednání se zástupci firem z Ústeckého a Karlovarského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Přes rostoucí nezaměstnanost firmám paradoxně chybí zaměstnanci vzdělaní v technických oborech.

Článek

Region má velký problém s nezaměstnaností, podle Hanáka ale firmám paradoxně chybí zaměstnanci vzdělaní v technických oborech. Z oslovených společností tento problém zmiňovaly tři čtvrtiny firem v Ústeckém a více než polovina v Karlovarském kraji.

Pomohl by návrat školních dílen

Začít by se mělo už na základních školách. "Pomohl by návrat těch slavných dílen. Děti si s technickými věcmi, jako je třeba stavebnice Merkur, ani neumí hrát, nebaví je to. Potom těžko půjdou na technické školy," řekl Hanák.

Na dalším stupni vzdělání je podle Hanáka vhodná spolupráce středních škol a učilišť zřizovaných krajem a místních firem. "Oba náměstci hejtmanů slíbili, že jsou připraveni s firmami debatovat o učňovském školství. Musí ale vidět poptávku z firem, ty se nesmí bát kraji říct, co potřebují," uvedl Hanák. Firmy si podle něj takovou spolupráci v kraji pochvalují.

Severočeši motivují učně stipendiem

Kraje se snaží motivovat ke studiu technických oborů i studenty. V roce 2009 zavedl Ústecký kraj motivační stipendium pro studenty učňovských oborů, kteří podle něj nejvíc chybí na trhu práce. Za tři roky studia mohou například zedníci, instalatéři, klempíři, zámečníci nebo obráběči získat až 21.000 korun.

Podle průzkumu z roku 2011 chyběli firmám v Ústeckém kraji nejvíc absolventi učňovských oborů v oblasti strojírenství, textilní výroby a oděvnictví a dopravy a spojů. Firmy v Karlovarském kraji postrádají nejvíc učně z oboru obchod, strojírenství a stavebnictví.

Byrokracie brání podnikání

Zástupci svazu oslovili 70 firem v Ústeckém a 40 v Karlovarském kraji s otázkami, jaké problémy jim komplikují podnikání. V obou regionech vidí jako velký problém byrokracii, za překážku v podnikání ji považuje více než 80 procent firem v Ústeckém kraji a polovina v kraji Karlovarském.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám