Hlavní obsah

Spolupráce s jadernou elektrárnou se jihočeským školám vyplácí

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Absolventi středních škol, které spolupracují s Jadernou elektrárnou Temelín (JETE), či společností ČEZ, snadněji hledají zaměstnání. Během nedávné výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích to nezávisle na sobě potvrdila většina z jedenácti ředitelů středních škol, s nimiž JETE a ČEZ na jihu Čech spolupracují.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

„Své budoucí uplatnění přímo po absolvování naší školy, či následně vysoké školy, najde podle aktuálních statistik 98 procent studentů. Poptávka po absolventech technických oborů ve strojírenství a energetice je v současné době několikanásobně vyšší než nabídka,“ potvrdil Právu zástupce ředitele pro praktický výcvik Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích Milan Novotný.

Podotkl, že ČEZ si mezi studenty českobudějovické průmyslovky vyhledává už dopředu možné budoucí spolupracovníky, kterým nabízí vysokoškolská stipendia. Mluvčí JETE Marek Sviták v této souvislosti dodal, že studenti ve velké míře pokračují ve studiu na vysokých školách, kde následně ČEZ čerpá nové inženýry pro své provozy.

„Mladí lidé začínají vnímat studium technických oborů i své budoucí uplatnění v technice a energetice jako dobrou perspektivu. Troufám si říct, že ČEZ vnímají jako perspektivního zaměstnavatele,“ zdůraznil Pavel Šimák ze strategického náboru Skupiny ČEZ.

Zájem o specialisty technických škol a učilišť ale nemá jen JETE. Je to trend, kdy na trhu práce chybějí strojaři. Strojírenské a další technické firmy proto už několik let vytvářejí systém stipendií.

Reklama

Výběr článků

Načítám