Hlavní obsah

Na čtyřicet procent firem chce kontrolovat své zaměstnance v době nemoci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takřka polovina zaměstnanců v pracovní neschopnosti může očekávat návštěvu kontrolora Okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) nebo kolegy z vlastní firmy, kteří se budou zajímat, zda dotyčný dodržuje předepsaný léčebný režim.

Foto: Profimedia.cz

Při porušení léčebného režimu hrozí krácení či plné odebrání nemocenských dávek.

Článek

Při zjištění jeho porušení hrozí krácení či plné odebrání nemocenských dávek, případně letos nově i výpověď ze zaměstnání.

Firmy plánují vlastní kontroly

Zkušenosti s návštěvou kontrolorů potvrzuje 41 % respondentů ankety na portálu Prace.cz. Souběžné dotazování mezi 293 zaměstnavateli odhalilo, že většina firem není spokojena s kontrolní činností ze strany OSSZ. Plných 38 % z nich proto plánuje zavádět kontroly vlastní.

Dalších 27 % firem zapojených do průzkumu tvrdí, že ačkoliv OSSZ podle jejich názoru dodržování režimu nemocenských ověřuje nedostatečně, vlastní kontroly přesto zavádět nebudou. Pouhých 12 % zaměstnavatelů je s prací OSSZ spokojeno.

Zbylých 23 % firem uvádí, že jejich zaměstnanci nečerpají ve velké míře nemocenskou, a proto kontroly dodržování léčebného režimu nepovažují za důležité.

Režim „dnů nevolnosti“ se osvědčuje

„Část zaměstnavatelů svým lidem poskytuje možnost čerpání tzv. sick days (dnů nevolnosti), díky níž zaměstnanci mohou v případě potřeby zůstat den či dva doma bez zbytečného papírování a ztráty příjmu. V případě chřipky či některé lehčí nemoci to obvykle stačí na uzdravení a lidé se díky tomu navíc také vyhýbají zbytečnému stresu.

Tento režim je proto obvykle výhodný jak pro zaměstnavatele, tak i zaměstnance,“ vysvětluje daný trend Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje.

Při nedodržení režimu i výpověď

Každý zaměstnanec má právo na nemocenskou dávku v případě pracovní neschopnosti delší než tři dny. První tři týdny přitom dávku vyplácí zaměstnavatel, počínaje 22. dnem pak povinnost platby přebírá Česká správa sociálního zabezpečení.

Nemocný musí dodržovat lékařem předepsaný režim, zejména se v uvedených hodinách zdržovat doma a léčit se. Podle § 301a Zákoníku práce je nedodržení stanoveného režimu v prvních třech týdnech pracovní neschopnosti možným důvodem k výpovědi dané zaměstnavatelem. Toto ustanovení je platné od 1. ledna letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám