Hlavní obsah

Jen pět procent Čechů věří, že stát zajistí péči o staré lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze pět procent Čechů věří, že je stát schopen zajistit péči o své občany ve stáří. Naopak více než třetina neočekává od státu nic a spoléhá plně na sebe.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí počítá s tím, že státní důchod doplní z vlastních úspor.

Článek

Většina lidí počítá s tím, že státní důchod doplní z vlastních úspor. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost AWD uskutečnila agentura Perfect Crowd mezi 900 respondenty.

"O hrozící krizi penzijního systému se mluví už delší dobu, a řada lidí díky tomu začala víc myslet na své vlastní úspory. Zároveň s tím ale poroste počet lidí, kteří budou tvrdě vyžadovat, aby stát za odvedené daně skutečně plnil svoje funkce," uvedl hlavní analytik AWD Tomáš Rampula.

Nejčastější je penzijní připojištění

Typický Čech si na penzi už nyní sám spoří v průměru 500 Kč měsíčně, obvykle formou penzijního připojištění. Jiné typy investic, které mohou zvýšit příjmy ve stáří, například nákup akcií se zajímavou dividendou nebo investice do podílových fondů, zatím prý v Česku příliš populární nejsou. Většina Čechů o nich nemá dost informací, a tak sází raději na jistotu.

Dosud využívané systémy spoření má nyní doplnit další dobrovolné spoření, které stát finančně podpoří. Experti ale opakovaně upozorňují na to, že ani druhý pilíř penzijního systému není řešením problémů, které kvůli stárnutí populace hrozí.

"Prakticky jedinou cestou zabránění radikálního snížení životní úrovně v penzi je dlouhodobé budování vlastních úspor, spoléhat se jen na stát skutečně nelze," dodal Rampula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám