Hlavní obsah

Pět tipů, jak si udržet zdravé prostředí na pracovišti

Novinky, kil

Onemocnět v zaměstnání můžete docela snadno. Stačí, když vám kašlající kolega podá bez rozpaků telefonní sluchátko, do něhož před chvílí mluvil. Riziko představuje také společně užívané vybavení kanceláře, jako jsou mikrovlnné trouby, chladničky, kávovary, kopírky nebo třeba houbičky na mytí nádobí.

Foto: Profimedia.cz

Přestaňte kašlat a kýchat do dlaní; kapesník, který si přiložíte k ústům, je mnohem vhodnější.

Článek

Jak vyplývá ze zjištění společnosti Kimberly-Clark Professional, firmy, které motivují zaměstnance k dodržování hygienických zásad, mohou snížit riziko pracovních absencí kvůli onemocnění až o 45 %.

Pravidelně větrejte

Zkuste alespoň několikrát za den v kanceláři vyvětrat. Vydýchaný vzduch může způsobovat i bolesti hlavy. V dlouhodobě uzavřených prostorách se rovněž snadněji šíří virové i bakteriální infekce.

Větráním zároveň snížíte koncentraci alergenů, které s sebou do kanceláře nevědomky přináší na šatech kolegové chovající domácí mazlíčky. Alergeny pak mohou být pro některé vaše kolegy spouštěčem nepříjemných alergických reakcí.

Používejte dezinfekční prostředky

Dbejte o čistotu svého pracovního stolu a jeho bezprostředního okolí. „Ošetření klávesnice, myši nebo telefonního sluchátka vám zabere několik minut. Stačí pravidelně používat dezinfekční ubrousky. Působí rychle a v několika vteřinách usmrtí až 99 % bakterií,“ říká Jan Pipek a dodává:

"Dezinfekcí a čištěním povrchů v kanceláři klesne pravděpodobnost nakažení zaměstnanců viry až o 80 %."

Nekýchejte do dlaní

Přestaňte kašlat a kýchat do dlaní. Kapesník, který si přiložíte k ústům, je mnohem vhodnější. V opačném případě totiž můžete snadno rozšiřovat po kanceláři kapénkové infekce, zejména pracujete-li v otevřeném prostoru. Rizikové pak může být i běžné podání ruky.

Infekci můžete přenášet i prostřednictvím různých kancelářských předmětů, které společně využíváte s kolegy: kliky od dveří, telefony, kávovary a další vybavení, se kterým přijdete běžně do styku.

Myjte si ruce

Kontaminaci kancelářských povrchů zabráníte také pravidelným mytím rukou. Hygienické podmínky posílíte používáním antibakteriálních mýdel na ruce, která pomáhají zamezit křížovému šíření bakterií.

Není vůbec od věci, když si ruce umyjete ihned po příchodu do kanceláře. Zvláště pak, pokud cestujete do zaměstnání městskou hromadnou dopravou, držíte se různých madel a držáků, kterých se dotýkají tisíce lidí.

Používejte jednorázové utěrky

Používejte jednorázové utěrky na ruce, jeden látkový ručník pro několik lidí je dalším ohniskem nákazy – ne každý si ruce umyje důkladně.

„Papírové utěrky můžete použít také k uzavření vody na toaletách – kohoutek či páka baterie jsou totiž další místa, na která člověk špinavou rukou sahá,“ říká Jan Pipek ze společnosti Kimberly-Clark Professional, která vytvořila projekt Zdravé pracoviště.

Cílem projektu je pomoci českým firmám snížit úroveň absencí zaměstnanců v důsledku onemocnění až o několik desítek procent a celkově posílit zdraví a spokojenost pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám