Hlavní obsah

Typický dlužník? Sedmatřicetiletý muž s bydlištěm v Ostravě

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší počet exekucí se dotýká především mužů ve středních letech, typicky s bydlištěm v Moravskoslezském kraji, kteří dluží zhruba 45 000 Kč. Vyplývá to ze statistik jednoho z největších exekutorských úřadů u nás – Exekutorského úřadu Přerov Tomáše Vrány, který za první polovinu roku 2012 vykonal více než 42 tisíc exekucí.

Foto: Profimedia.cz

Stále častěji se objevují případy takzvaných notorických dlužníků.

Článek

Nejvyšší koncentraci dlužníků lze podle soudního exekutora Tomáše Vrány nalézt v Moravskoslezském kraji.

„Od začátku působení, tedy od roku 2001, zde evidoval náš úřad více než 72 800 exekucí,“ říká Tomáš Vrána a doplňuje: „pro srovnání druhý největší počet exekucí jsme zaznamenali v Olomouckém kraji, kde bylo vykonáno takřka 44 300 exekucí.“

Věk dlužníků roste

V současnosti se projevuje také další nepříjemný trend, a to neustále se zvyšující věk dlužníků.

„Bohužel se objevuje čím dál vyšší počet seniorů, kteří se zadlužují kvůli svým ratolestem, případně se stávají jejich ručiteli. To pak jsou vymahatelé svědky velmi smutných příběhů,“ dodává Vrána a poznamenává: „Spousta lidí si bohužel neuvědomuje, že exekutor je pouze až tím posledním článkem řetězce při vymáhání pohledávek.“

Přibývá i notorických dlužníků

Rovněž se objevují čím dál častěji případy takzvaných notorických dlužníků, kteří si neustále půjčují, ačkoliv vědí, že nemají dostatek prostředků na umoření svých předešlých dluhů. Tím pádem se stává, že je na ně soudem nařízena více než desítka exekucí. Věřitel má ale bohužel malou pravděpodobnost, že se svých peněz v budoucnu domůže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám