Hlavní obsah

Dobré hostitelky získávají své dovednosti nad Ženevským jezerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšším dívčím školám možná odzvonilo, ale jedna z nich se ve Švýcarsku drží dodnes a je úspěšná. Za šest týdnů lekcí na téma, kam u stolu posadit vévodova synka, jak bez nehody a v naprosté tichosti oloupat pomeranč a jak konverzovat u tabule, se podle tvrzení serveru BBC platí v ústavu Villa Pierrefeu 20.000 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Chůze s knihou na hlavě se údajně na vyšší dívčí neučí.

Článek

Ředitelka Viviane Neriová připouští, že její škola je zřejmě nejen poslední švýcarská, ale také evropská vyšší dívčí. Ústav zdědila po matce, a zatímco konkurenti postupně krachovali, jí se vede dodnes.

Učí se mezinárodní protokol a etiketa

"Tady dívky nikdy netrávily čas chozením s knihami na hlavě, lyžováním celou zimu a trochou psaní na stroji. Ústav nabízí výuku mezinárodního protokolu a etikety. Studentky se učí, jak být dobrými hostitelkami, jak prostřít tabuli, ozdobit ji, jak vést domácnost i jak vařit,“ uvedla Neriová.

Účastnice jsou ze všech koutů světa

Studentkám je od 18 do 50 let a jsou z celého světa - Indie, USA, Saúdské Arábie, Číny i Libanonu. Mnohé mají diplomy z jiných škol a sem se přišly něčemu přiučit. Indka Sonom tvrdí, že je podnikatelka a ví, že "bude velmi úspěšná", k čemuž jí ve Villa Pierrefeu dopomohou.

Libanonka Nadžat přednáší na univerzitě v Libanonu a chce tamní obchodní studium rozšířit o protokol a etiketu. Tady chce získat náměty. Američanka Carol hodlá zase pomoci manželovi, který prý podniká v zábavním průmyslu.

Začíná se protokolem

Den začíná hodinou protokolu, který vede madam Neriová. Většina lidí podle ní netuší, podle jakých zásad usadit hosty u stolu. Je třeba vědět, kam si sedne druhý vévodův syn a zda je to významnější osoba než vévodova dcera. A který velvyslanec má přednost? Pozor, nikoli ten, s jehož zemí má ta vaše nejlepší vztahy, ale ten, který slouží v úřadě nejdéle.

Pak je tu hodina záludných jídel s McCallumovou. Tvrdý sýr se pojídá vidličkou a nožem. Nikdy nesmíte ukrojit plátek tohoto sýra, položit ho na krajíček chleba a udělat si sendvič. Měkký sýr na chleba namažete, ale pouze na malý krajíček. Chyták: mozarella je sice měkká, ale jí se vidličkou a nožem.

Zakázaná témata: víra, politika, sex

Po hodinách sýru, aranžování květin a prostírání nadchází čas hry na oficiální večeři. Půlka přítomných dostane roli mužů, zbytek zůstane ženami. Očekává se, že konverzaci udržují ženy, avšak musí se zásadně vyhnout zakázaným tématům, jimiž jsou víra, politika a sex. A nutno přiznat, že obtížné je hovořit i o penězích. Kdo má podezření, že takto se konverzace snadno zvrhne v nudu, může mít pravdu.

Lze namítnout, že za něco takového běžný člověk nezaplatí 20.000 dolarů (418.000 korun). Jenomže studentky vyšší dívčí nejsou běžnými ženami. Jsou z nejbohatších rodin světa, v nichž se 20.000 dolarů utracených za šest týdnů v krásné švýcarské krajině, kde člověk uhladí své mravy, považuje za výhodný obchod.

Budou vzdělávat i muže

Madam Neriová proto pomýšlí na rozšíření podniku. "V 21. století by se vybrané mravy neměly žádat jenom od žen. Myslím, že brzo otevřeme mužskou třídu. Dříve se těmto věcem muži učili v důstojnických školách. Je tedy pravděpodobné, že příští rok čeká naši vyšší dívčí radikální krok a stane se smíšeným ústavem," řekla Neriová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám