Hlavní obsah

Češi mají největší zájem o práci v Rakousku a Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší zájem ze strany českých uchazečů je o práci v Rakousku, Německu, Nizozemsku a Velké Británii. Vyplývá to z databáze pracovního portálu Profesia.cz.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji na nabídky práce v zahraničí reagují lidé, kteří jsou ochotni odjet pracovat i na pracovní pozice s nízkou kvalifikací.

Článek

Na jednu pracovní nabídku z Rakouska zveřejněnou na portálu Profesia.cz v průměru zareaguje 24,6 uchazeče. Po Rakousku je z pohledu lidí z České republiky nejatraktivnější zemí na práci sousední Německo. Na jednu pracovní nabídku z Německa zareaguje v průměru 19,8 člověka.

Největší zájem je o nízko kvalifikované pozice

Nejčastěji na nabídky práce v zahraničí reagují lidé, kteří jsou ochotni odjet pracovat i na pracovní pozice s nízkou kvalifikací. Na jednu zveřejněnou pozici na pomocného zaměstnance v průměru zareaguje 17,8 uchazeče.

Na pozici kvalifikovaného dělníka, zaměstnance ve službách, kam patří například lidé pracující v řemeslech jako kadeřníci, kuchaři či malíři pokojů a natěrači, zareaguje v průměru 11,5 Čecha. Na pozice v administrativě činí průměrný počet reakcí na zveřejněnou pozici 9,9 a například na manažerské pozice zareagují v průměru tři lidé. Za prací do zahraničí se neženou ani uchazeči ze strojírenství, energetiky nebo informatiky.

Na Slovensku odpadá jazyková bariéra

Z uchazečů o zaměstnání, kteří v dubnu aktivně hledali práci na portálu Jobs.cz, se jich 6,5 procenta poohlíželo také po práci v zahraničí. Stále jasně vedlo Slovensko se čtvrtinovým podílem (před rokem 33 procent), ovšem postupně vzrostl zájem především o práci v Německu (nyní 15 procent, před rokem necelých sedm procent), v Rakousku (11 procent, před rokem pět procent) i ve Velké Británii (sedm procent, před rokem šest procent).

"Dlouhodobě stabilní obliba Slovenska je dána především téměř neexistující jazykovou bariérou pro většinu Čechů, což je důležité zejména v případě zaměstnání stálejšího charakteru, nikoliv tak u sezonních prací. Z dat Jobs.cz lze vysledovat také poměrně silný nárůst zájmu o práci v Německu a v Rakousku v souvislosti s plným otevřením jejich pracovního trhu pro nové členy EU. Počet zájemců o práci na Slovensku naopak mírně klesl," uvedl analytik Jobs.cz Ondřej Mysliveček.

Reklama

Výběr článků

Načítám