Hlavní obsah

Pocit moci je stejně návykový jako kokain

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proč vrcholní politikové a šéfové velkých podniků odmítají zuby nehty opustit své posty a proč tak těžce nesou ztrátu své moci, vysvětlil irský psycholog Ian Robertson. Profesor z Dublinu zjistil, že dotyční zažívají stejné fyzické utrpení jako narkoman, jemuž vezmou drogu. Podle Robertsona je totiž moc stejně návyková jako kokain.

Foto: Profimedia.cz

Pocit moci má stejný účinek na mozek jako kokain.

Článek

Pocit moci má stejný účinek na mozek jako kokain, zvyšuje hladinu testosteronu a také jeho vedlejšího produktu 3-androstandiolu. To vede zase ke zvýšení hladiny dopaminu v párovém jádru zvaném nucleus accumbens, kde vzniká silná závislost.

„Paviáni, kteří mají nízkou pozici v hierarchii dominance, mají nižší hladinu dopaminu v klíčových oblastech mozku, ale jakmile postoupí výše, hladina dopaminu se zvýší. To je činí agresivnějšími a sexuálně aktivními, u lidí dochází ke stejným změnám, když získají moc. Naopak degradace v hierarchii snižuje hladinu dopaminu, zvyšuje stres a snižuje mentální funkce,“ tvrdí profesor Robertson z Trinity College v Dublinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám