Hlavní obsah

Města si pochvalují veřejnou službu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové měst v Karlovarském kraji si pochvalují veřejnou službu, do které už byly zapojeny desítky nezaměstnaných například na úklid veřejných prostranství či údržbu zeleně.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nové Sedlo na Sokolovsku ve veřejné službě využívá celkem 58 lidí.

Článek

Stejně tak jsou spokojeni s finanční podporu kraje v celkové výši 1,5 miliónu korun, díky níž mohou nezaměstnané ve veřejné službě vybavit nářadím a rozvézt je do práce.

„Je to super“, říká starostka Rotavy

„Jak jsem byla skeptická, tak teď musím říct, že je to super,“ uvedla starostka Rotavy na Karlovarsku Iva Kalátová (nez.) s tím, že z krajských dotací získalo město zhruba 370 tisíc korun.

„Začínali jsme s osmi lidmi ve veřejné službě a nyní už jich máme zaměstnaných dvaadvacet,“ pochlubila se s tím, že počet lidí ve veřejné službě se bude v Rotavě ještě zvyšovat. „Máme s příchodem jara dostatek práce,“ vysvětlila.

Jedná se o práci zdarma

Za veřejnou službu nedostávají nezaměstnaní ani korunu odměny, ale pokud by ji odmítli nebo ji neplnili, tak by mohli až na devět měsíců přijít o podporu v nezaměstnanosti.

„Takhle uklizeno jako teď jsme ve městě ještě neměli,“ pochvalovala si Kalátová, která chce na úřadě práce pro lidi z veřejné služby vymoci jako odměnu za dobrou práci alespoň stravenky.

„Chystáme se i na odbornější práce. Potřebujeme natřít některé prvky na dětských hřištích, opravit plot sběrného dvora a vymalovat městské byty,“ dodala Kalátová.

Zahradník i zedník pracují v oboru

V Novém Sedle na Sokolovsku mají ve veřejné službě už 59 nezaměstnaných.

„Pracují osm hodin týdně,“ uvedl mistr zařízení města Milan Bauman.

„Nevyučení provádějí podřadné práce, ale třeba zahradník se v rámci veřejné služby věnuje svému řemeslu stejně jako kupříkladu zedník. Kuchař nám pomáhá ve školní kuchyni. Snažíme se pro ně najít odborné práce v jejich oboru,“ uvedl Bauman.

„Ta práce mě baví, protože má smysl,“ uvedla Dagmar Takáčová, která pro Nové Sedlo pracuje už třetím rokem.

„Velmi nám pomohla dotace Karlovarského kraje v objemu 179 tisíc korun. Díky těmto penězům jsme mohli nakoupit pracovní náčiní, ochranné pomůcky a zaplatíme také benzín na dopravu lidí do práce,“ poznamenal Bauman.

„V zimě jsme lidem ve veřejné službě vařili čaj a v létě v době horka jim budeme dodávat studené nápoje,“ podotkl mistr, podle kterého se dosud nestalo, že by některý z nezaměstnaných vyfasoval nářadí a zmizel s ním v první hospodě, kde by ho propil. „Takový případ tady opravdu nemáme,“ uvedl.

Napřesrok se spokojí s nižší podporou

Karlovarský kraj rozdělil zmiňovaných 1,5 miliónu korun mezi celkem osm měst v regionu. „Ukázalo se, že lidé jsou ochotni pracovat i zdarma,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD).

„Dopady našich dotací chceme vyhodnotit. Myslím, že pro příští rok, když už se systém veřejné služby rozeběhl, by nemusela být podpora kraje tak vysoká,“ uzavřel Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám