Hlavní obsah

Univerzita T. Bati pomůže najít absolventům práci

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset procent absolventů zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB) má po škole problém sehnat zaměstnání. Na trhu práce se v loňském roce uplatnilo 3600 absolventů, dalších 370 bylo zaevidováno na úřad práce.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Rektor UTB Petr Sáha (vlevo) si připíjí se zlínským primátorem Miroslavem Adámkem před novým Job centrem.

Článek

Novináře o tom při příležitosti otevření univerzitního Job centra informoval rektor UTB Petr Sáha. „Tato čísla jsou pro nás nepřijatelná. Našim cílem je snížit počet neuplatnitelných absolventů na minimum,“ řekl Sáha.

Zároveň poskytnou kariérní poradenství

Začátkem dubna proto univerzita otevřela své zprostředkovatelské centrum, přes které bude zájemcům nabízet práci v oboru. Jeho pracovníci budou studentům zároveň poskytovat kariérní poradenství. „Jde v podstatě o kontaktní místo, které bude studentům usnadňovat hledání uplatnění po ukončení studia,“ poznamenal prorektor UTB pro sociální záležitosti David Tuček.

Chceme snížit počet neuplatnitelných absolventů na minimum
Petr Sáha, rektor

Kancelář Job centra vznikla v budově Univerzitního centra ve Zlíně. Jeho pracovník bude studentům k dispozici denně a bude jim poskytovat poradenství v oblasti profesního směřování, bude mít k dispozici databázi zdrojů s nabídkami zaměstnání a poskytne individuální pomoc při vyhledávání vhodných zaměstnavatelů. V některých případech zprostředkuje poradenství specialistů z úřadu práce nebo doporučí konzultace v akademické poradně univerzity.

Zprostředkují styk studentů s firmami

„V případě potřeby poradí, jak kontaktovat potenciálního zaměstnavatele a jak se připravit na vstupní pohovor. Na druhé straně bude také spolupracovat s firmami, které budou přicházet s konkrétními požadavky na absolventa, a bude naopak vyhledávat vhodné kandidáty pro nabízené pracovní pozice,“ přiblížil Tuček.

Náklady na výstavbu centra a zajištění letošního chodu přijdou zhruba na jeden milión korun. V rámci univerzit České republiky se spíše jedná o výjimečný počin. „Univerzity mají většinou různé poradny. Ale my jsme se rozhodli vytvořit přímo aktivitu, která povede k zaměstnanosti absolventů,“ dodal rektor Sáha.

Jen letos pět tisíc absolventů

Letos bude mít univerzita přibližně pět tisíc absolventů v bakalářských, magisterských a doktorských programech.

„Určitě to pro nás bude jednodušší v tom, že nám centrum může sehnat specializaci na náš obor. Možná, že budou mít časem i lepší kontakty na firmy, než má úřad práce. Nevím o tom, že by podobná služba fungovala na jiných univerzitách v republice,“ poznamenala studentka Simona Presová ze třetího ročníku fakulty humanitních studií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám