Hlavní obsah

Evropské peníze pomáhají vzniku pracovních míst

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála osm set nových pracovních míst už bylo vytvořeno v Olomouckém a Zlínském kraji díky projektům realizovaným s podporou evropských dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava.

Foto: Profimedia.cz

Počet nově vzniklých pracovních míst je jedním z hlavních kritérií, která Evropská komise sleduje.

Článek

„Podle informací, které shromažďuje ministerstvo pro místní rozvoj, je to nejvíce ze všech regionálních operačních programů v České republice,“ řekla Právu mluvčí ROP Renata Škrobálková.

Pracovní příležitosti přináší cestovní ruch

Nová pracovní místa vznikají nejvíce díky projektům v oblasti cestovního ruchu. „Jsou to místa provozních, recepčních, správců, vlekařů a podobně,“ uvedl ředitel úřadu regionální rady Ivan Matulík.

Počet nově vzniklých pracovních míst v regionu je jedním z hlavních kritérií, které sleduje Evropská komise. Její zástupci byli nedávno přítomni na jednání monitorovacího výboru ROP Střední Morava.

Pochvala z Bruselu

„Program udělal v regionu pokrok a kritéria, podle kterých je program naplňován, jsou plněna v souladu s nastavenými hodnotami,“ řekl ředitel české sekce evaluační jednotky Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální politiku (DG Regio) Jack Engwegen. Zároveň však upozornil na problém chybovosti, která je obecně v České republice dána příliš detailním nastavením podmínek pro čerpání evropských fondů.

„Z výroční kontrolní zprávy vydané ministerstvem financí vyplývá, že rozsah chybovosti v projektech ROP Střední Morava je na 40 % z povoleného limitu. Znamená to, že úřad umí včas a dobře zabránit chybám v projektech. Podle dosavadních zjištění se ROP Střední Morava řadí mezi operační programy s nízkou chybovostí při realizaci projektů,“ zdůraznil Matulík.

Rovnoměrnější rozvoj regionu

Monitorovací výbor mj. odsouhlasil aktualizaci kritérií pro výběr projektů. Nově vyhlášené výzvy budou obsahovat bodové zvýhodnění projektů, které jsou předkládány na území, kde bylo doposud podpořeno málo projektů. „Cílem tohoto opatření je zajistit vyvážený rozvoj celého území střední Moravy,“ podotkl Matulík.

Poslední výzvy letos

Pro Olomoucký a Zlínský kraj bylo v ROP Střední Morava vyčleněno na léta 2007 až 2013 přes 17 miliard korun.

Výbor regionální rady dosud schválil projekty za 14,4 miliardy korun, z toho jsou již ukončeny akce za 7,5 miliardy korun. Poslední výzvy na čerpání příspěvků z programu vypíše vedení regionální rady letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám