Hlavní obsah

Novoroční předsevzetí si dala téměř polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí si letos dalo téměř 50 procent Čechů, a to zejména mladí lidé do 30 let. Mezi nejčastější závazky patří například lépe hospodařit s financemi, přestat kouřit či jinak zlepšit svou životosprávu a životní styl. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Foto: Profimedia.cz

Na prvních místech žebříčku možných předsevzetí je lepší životospráva.

Článek

Zhruba 46 procent dotázaných si žádné předsevzetí pro rok 2012 nedalo. Do této skupiny patřili například důchodci a lidé nad 60 let, z nichž více než 60 procent nehodlá na svém životním stylu nic měnit. O moc lépe na tom nejsou ani nekvalifikovaní dělníci - předsevzetí si nedává 43 procent z nich.

"Ti, co jsou nespokojeni se svým životem, si kladou nejméně předsevzetí," míní zpracovatel průzkumu Milan Tuček. Naopak nejvíce předsevzetí si tak dávají mladí lidé od 15 do 19 let, kteří si nejvíce přejí změnit a zlepšit svou pozici ve škole či v práci.

Nejvíce pálí životospráva

U většiny oslovených obyvatel je ale na prvních místech žebříčku možných předsevzetí hlavně lepší životospráva. Zhruba každý desátý respondent si například přeje přestat s kouřením či tento zlozvyk alespoň co nejvíce omezit.

Ženy si podle očekávání nejčastěji dávají předsevzetí, že v novém roce zhubnou. Muži sice také touží po lepší fyzické kondici, více ale sázejí na sport a cvičení než na hladovění a diety. "Hubnutí a cvičení bylo často odstupňované: "Zhubnu o 10 kg", "Budu třikrát denně cvičit" nebo "Začnu běhat"," dodává Tuček s tím, že omezení pití alkoholu bylo v odpovědích zastoupeno jen minimálně.

Spíš změny v práci než v rodině

V dalších předsevzetích řada dotázaných zmínila také snahu o zlepšení hospodaření, méně utrácení či lepší výsledky v práci. Naopak zapracovat na vztazích v rodině si předsevzalo jen minimum dotázaných - z celkového počtu 1090 dotázaných to bylo jen 12 lidí. Také založení rodiny či větší péče o děti či vnoučata jsou až na samotném konci žebříčku předsevzetích.

Moraváci „sú za vodó“

Nejméně si předsevzetí dávají obyvatelé žijící na Moravě. Na opačném konci pak jsou lidé ze severozápadní části republiky, kde si nějaké změny ve svém životě předsevzalo téměř 60 procent dotázaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám