Hlavní obsah

Jihočeský kraj se snaží oživit řemesla

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radní Jihočeského kraje se rozhodli, že i v letošním roce předloží zastupitelům grantový program, v rámci něhož podpoří stipendiem učně některých oborů.

Foto: Profimedia.cz

Všeobecně platí, že na trhu práce je velká poptávka po technických oborech.

Článek

Kraj tak reaguje na situaci, kdy některá řemesla jako čalouník, nástrojař nebo obráběč kovů skomírají a i průměrní žáci dávají zpravidla přednost například soukromým gymnáziím.

„Rada kraje doporučuje zastupitelstvu ke schválení stipendijní motivační program pro žáky středních škol ve vybraných učebních oborech. Je to další krok Jihočeského kraje, který se snaží motivovat žáky, již se učí konkrétním řemeslům. Studenti, kteří budou plnit podmínky tohoto programu, si tak za tři roky studia mohou v podstatě vydělat až třicet tisíc korun,“ sdělil Právu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Podpora oborům, o něž je na trhu zájem

Zimola rovněž zmínil, že se jedná o obory, o které je na pracovním trhu zájem, ačkoliv nejsou na řadě škol zcela naplněné. „O stipendium se mohou ucházet studenti oborů zámečník, nástrojař, obráběč kovů, pekař, čalouník nebo také klempíř,“ vyjmenoval konkrétní obory Zimola.

Poptávku po těchto řemeslech potvrdil i ředitel Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota. „Všeobecně platí, že na trhu práce je velká poptávka po technických oborech. Zároveň jsou však i na řemeslníky kladeny vysoké požadavky, a pokud umějí jazyk a stále se vzdělávají, mají šanci získat práci i v zemích Evropské unie,“ konstatoval Loukota.

Stipendium může rozhodnout

Poslankyně a krajská zastupitelka Vlasta Bohdalová (ČSSD) doufá, že zastupitelé zvednou pro návrh rady ruku.

„Myslím, že v současné době může být stipendium pro rodinu studenta na učebním oboru rozhodujícím faktorem. Navíc je po řemeslech velká poptávka a rodiče by si měli uvědomit, že lepší než průměrný vysokoškolák, který marně shání práci, je skvělý řemeslník, po kterém každý rád sáhne,“ řekla Bohdalová a dodala, že řada studentů, kteří ani napodruhé neudělali státní maturity, by měla své priority přehodnotit.

Problémy s počty žáků mají už delší dobu také učiliště na jihu Čech. „Většina žáků se i s průměrným prospěchem hlásí na střední školy a my tak přicházíme o potenciálně dobré učně, kteří by se mohli uplatnit v oboru,“ posteskl si ředitel Středního odborného učiliště v Lišově Dalibor Benýšek.

Dodal, že dlouhodobě nízký zájem je o obor čalouník. „Právě s ním se do tohoto programu hlásíme a samozřejmě že iniciativu kraje vítáme. Nečekáme však ohlas hned v následujícím roce. Myslím, že chvilku potrvá, než se zájem o řemesla znovu zvýší,“ uzavřel Benýšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám