Hlavní obsah

Olomouc podpoří mladé lékaře

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucké hejtmanství podpoří letos postgraduální vzdělávání mladých lékařů částkou přes 1,7 miliónu korun. Původně vyčleněné tři milióny korun nevyčerpá, zbylé peníze poslouží na investice v oblasti zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Absolvent fakulty po promoci není ještě plnohodnotným lékařem.

Článek

„V prvním kole jsme na jaře podpořili další vzdělávání čtyř lékařů, ve druhém kole jsme pak vyhověli třem žádostem,“ řekl novinářům olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Chtějí zlepšit neutěšený stav

Dotacemi reaguje kraj na neutěšený stav zejména v oblasti praktického lékařství. Stát v letech 2006 až 2009 vzdělávání mladých lékařů vůbec nepodporoval. Od loňského roku mohou sice využívat takzvané rezidenční podpory, ne všichni však na ni dosáhnou.

„Podpora státu je nedostatečná. Naší snahou je pomoci začínajícím lékařům, aby si mohli udělat atestaci a začít samostatně pracovat za lepších podmínek. Zároveň máme zájem udržet je v našem regionu,“ řekl Právu už dříve náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD).

Kraj má zájem hlavně o podporu budoucích praktických lékařů po dospělé, kterých je v regionu nedostatek, a velká část z nich se navíc blíží důchodovému věku nebo jej již dosáhla. Nebrání se však ani podpoře lékařů dalších specializací.

Zájem o vzdělávání absolventů

Zatímco před třemi lety pracovalo v kraji 345 obvodních praktických lékařů pro dospělé, letos jejich počet klesl na 303. Zhruba polovina z nich je přitom ve věku 50 a více let.

„Absolvent fakulty po promoci není ještě plnohodnotným lékařem. Nemůže pracovat samostatně a také jeho výkony jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny až po atestaci. Zájem nemocnic se soustředí spíše na vzdělávání absolventů, kteří u nich zůstanou pracovat. V případě terénních lékařů nemají motivaci k jejich vzdělávání,“ konstatoval Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám