Hlavní obsah

Firmám odpadne povinnost hlásit volná místa. Co to udělá se statistikou?

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrně 18 nezaměstnaných připadá podle prosincové statistiky na jedno volné pracovní místo. Ještě v listopadu 2010 to bylo „jen“ 16. Máme se děsit, že česká ekonomika se hned po prvních náznacích oživení znovu řítí do katastrofy?

Článek

„Od srpna, kdy počet nových míst naposledy vzrostl, ubylo již více než 5764 pracovních míst,“ upřesňuje Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark. Také během ledna podle ní nových míst nepřibude a situace se dále zhorší.

Dvojí údaje, dvoje Česko

Když se ale podíváte na pracovní inzeráty v českých médiích a na českém internetu, mohli byste propadnout pocitu, že existují dvě České republiky. Jedna, o jejímž ekonomickém zdraví vypovídají statistiky úřadů práce a druhá, kde se uplatňuje stará známá „neviditelná ruka trhu“, v tomto případě trhu práce. Ten totiž podle dostupných údajů (především od velkých internetových inzertních portálů) neustále oživuje.

Ze statistik jednoho z nejnavštěvovanějších českých pracovních portálů Spráce.cz vyplývá, že o jednu inzerovanou pozici se zajímá 12 uchazečů o zaměstnání. „Pokud bychom ovšem situaci hodnotili pouze na základě celkové návštěvnosti Spráce.cz, což je velmi zkreslené číslo, bylo by to 49 uchazečů na jednu zveřejněnou nabídku,“ upozorňuje manažer Spráce David Svatoš.

Co chystá ministerstvo

Který z dostupných souborů údajů se v budoucnu stane tím skutečně vypovídajícím o vývoji trhu práce a celkovém stavu ekonomiky naznačuje jedno z plánovaných opatření ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), jak je ministr Jaromír Drábek představil minulý týden.

Ministerstvo totiž plánuje zrušit povinnost firem hlásit každé volné pracovní místo.

Hlášení bude nově dobrovolné. Ministr a jeho úřad si od této změny slibují snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů i zvýšenou aktivitu úřadů práce při vyhledávání volných pracovních míst a při jednání se zaměstnavateli o možnostech vytváření nových.

Není přitom žádným tajemstvím, že firmy se povinnému ohlášení volného místa úřadu už teď vyhýbají, jak jen mohou, a ani nezaměstnaní většinou neočekávají, že by jim „pracák“ opatřil job jejich snů.

Jak ale bude vypadat statistika, když do ní vstoupí údaje získané za těchto nových podmínek? Pokud předpokládáme, že dobrovolně ohlášených volných míst proti těm povinně oznamovaným velmi výrazně ubude (což je nejen cíl chystané změny, ale i logická reakce všech, jichž se dotkne), spadne nejspíš Česko v řeči čísel někam mezi rozvojové země.

Současný rekord drží okres Prostějov

Nezaměstnaní se budou registrovat dále a hned tak jich nejspíš neubude. Úřady práce jim už nebudou moci nabídnout ani to málo špatně placené práce, kterou nikdo nechce. Zprůměrovaný celostátní poměr uchazeči:volná místa se tak snadno dostane na hodnoty, které jsou dnes jen výjimečné.

V okresech Jeseník či Břeclav je to už nyní více než 60 lidí na jedno místo, v okrese Prostějov dokonce 73. Teoreticky si lze představit, že v některém regionu firmy žádné volné místo nenahlásí. Co to udělá se statistikou, není těžké si představit.

Lidé více uvažují o změně

Češi ale statistický pesimismus nesdílejí. V anketě dalšího z pracovních portálů, Jobs.cz, 62 % lidí odpovědělo, že hodlá v příštím roce odejít z práce a poohlédnout se po nové příležitosti, 19 % účastníků není o této změně zcela rozhodnuto, ale uvažuje o ní, a jen 19 % je u stávajícího zaměstnavatele spokojeno.

„V uplynulém období byla pro velkou část zaměstnanců rozhodující jistota zaměstnání a o změně neuvažovali,“ říká Milan Jasný, obchodní a marketingový ředitel společnosti LMC, která portál provozuje. „Ve chvíli, kdy cítí oživení ekonomiky i trhu práce, přestávají považovat změnu zaměstnání za riziko. Určitý vliv může mít i značné omezení benefitů ze strany zaměstnavatelů – podle našich dat ke konci minulého roku vyplácelo třinácté platy pouhých 14 procent firem,“ vysvětlil Jasný.

Reklama

Výběr článků

Načítám