Hlavní obsah

Polovina zaměstnavatelů na Plzeňsku porušuje pracovněprávní předpisy

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nejméně polovina zaměstnavatelů porušuje pracovněprávní předpisy. Platí to přinejmenším na Plzeňsku. Pracovníci Úřadu práce v Plzni od začátku loňského roku do 15. prosince zkontrolovali více než 250 zaměstnavatelů v územním obvodu okresu Plzeň-město a uložili jim dohromady 105 pokut v celkové výši přes sedm miliónů korun. V dalších 21 případech se uložení pokuty chystá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

105 pokut v celkové výši přes sedm miliónů korun uložil loni plzeňský úřad práce zaměstnavatelům za porušování pracovněprávních předpisů.

Článek

„Provádění kontrol se zaměřuje na zjišťování výkonu nelegální práce, dále na zaměstnávání cizinců, zaměstnávání občanů EU a zaměstnávání cizinců s uděleným trvalým pobytem, činnost agentur práce, plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, ale také na ochranu zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele,“ upřesnil Zdeněk Novotný, ředitel Úřadu práce v Plzni.

Pokud byla pokuta udělena, většinou to podle Novotného bylo kvůli umožnění výkonu nelegální práce cizincům nebo neplnění povinností zaměstnavatele při zaměstnávání občanů EU a zprostředkování zaměstnání v rozporu se zákonem o zaměstnanosti.

U dalších 21 případů je připraveno zahájení správního řízení, jehož výsledkem bude nejspíš uložení dalších pokut. „V těchto případech se většinou jedná o umožnění výkonu nelegální práce cizincům ze strany zaměstnavatelů nebo neplnění povinností zaměstnavatele při zaměstnávání občanů EU,“ dodává Novotný.

Na kontroly chodí úředníci s policisty a celníky

Od září 2010 provádí kontrolní oddělení Úřadu práce v Plzni na základě pokynu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) průběžné koordinované kontroly ve spolupráci s kontrolními pracovníky a inspektory z Oblastního ředitelství služby cizinecké policie - inspektorátu cizinecké policie Plzeň, Celního úřadu Plzeň, Oblastního inspektorátu práce pro Plzeňský kraj a Karlovarský kraj se sídlem v Plzni a Okresní správy sociálního zabezpečení Plzeň - město na místě výkonu práce v oblastech stavebnictví, pohostinství a dalších.

Za porušování předpisů mohou podnikatelé přijít o živnostenská oprávnění

V souvislosti s prováděnými kontrolami podal Úřad práce v Plzni již tři návrhy živnostenskému úřadu na zrušení živnostenského oprávnění podnikatelům z důvodu závažného porušení zákona o zaměstnanosti. V těchto případech se jednalo o opakované závažné porušení zákona o zaměstnanosti, za které Úřad práce v Plzni za stejný správní delikt opakovaně uložil pravomocně pokutu a kdy se jednalo o umožnění výkonu nelegální práce cizincům.

Kontroly u agentur práce

Pracovníci Úřadu práce v Plzni během roku 2010 zkontrolovali také 30 agentur práce. Z toho ve 22 případech zjistili porušení zákona o zaměstnanosti. K 22. prosinci agenturám uložili 17 pokut v celkové výši 2 340 500 korun. Ve dvou případech zjistili, že agentura zprostředkovává zaměstnání bez vydaného platného povolení k této činnosti.

Zaměstnávání lidí se zdravotním postižením

U 35 zaměstnavatelů se kontrolní pracovníci Úřadu práce v Plzni zaměřili na dodržování zákona o zaměstnanosti z hlediska plnění povinného podílu zaměstnáváním osob se zdravotním postižením.

Zaměstnavatelé s více než 25 zaměstnanci jsou povinni zaměstnávat čtyři procenta lidí se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců. Povinný čtyřprocentní podíl mohou nahradit odebíráním výrobků nebo služeb od zaměstnavatelů s více než polovinou zaměstnanců se zdravotním postižením nebo odvodem do státního rozpočtu.

Na základě těchto kontrol pět zaměstnavatelů dodatečně odvedlo do státního rozpočtu celkem 550 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám