Hlavní obsah

Anketa: Češi dávají před řetězci přednost krámkům a provozovnám živnostníků

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Živnostenské podnikání v oblasti obchodu a služeb nezanikne ani pod drtivým tlakem globálních řetězců. Tedy alespoň pokud se najde dost podnikavých lidí, třeba mezi nezaměstnanými. Zákazníci totiž dávají jasně najevo, že malým obchůdkům a provozovnám dávají jednoznačně přednost, a to i v centrech velkých měst.

Článek

Vyplynulo to například z ankety, kterou mezi občany uskutečnila radnice Prahy 1. Anketní lístek byl součástí pravidelného Katalogu obchodů a služeb, který městská část na podporu drobného podnikání vydává.

„Lidé poslali množství připomínek, z nichž vyplývá, že sice oceňují úsilí radnice o stále lepší občanskou vybavenost, přesto by ale přivítali víc drobných živností a krámků se základním sortimentem,“ říká místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Hodek ale zároveň upozorňuje na problémy, které provázejí snahu radnice vyjít těmto požadavkům vstříc. „Jedním z nich je určitě rozpor mezi naší snahou mít v Praze 1 pestrou skladbu obchodníků a aktivním přístupem některých řetězců,“ naznačuje místostarosta. Řetězce totiž podle něj často jako jediné nabízejí systémové řešení pro několik prodejen najednou, a to tam, kam radnice doposud neúspěšně lákala drobné živnostníky.

„Konstatuji to nerad, ale je to tak: v řadě případù jsou marné naše snahy přilákat nové nájemce v oblasti základního sortimentu. Nepomáhá ani změněná metodika výběrových řízení, v nichž je klíčovým kritériem způsob využití a až poté následuje výše pronájmu,“ doplňuje Daniel Hodek.

Naznačuje ale také, že nedostatek řezníků, prodejců potravin a dalších živnostníků může být způsoben i všeobecným útlumem těchto oborů v našem školství. Šanci na zlepšení by paradoxně mohla přinést doznívající hospodářská krize. Ta totiž donutila tisíce nezaměstnaných, kteří nechtěli trpně čekat na nové pracovní uplatnění, aby se rekvalifikovali nebo si pořídili živnostenské listy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám