Hlavní obsah

Absolventka projektu: nezaměstnanost je minulostí, teď podnikám a uživím se

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V projektu S pomocí za prací lze hovořit o úspěchu, pokud některý z klientů ukončí svou účast. Ukončení účasti totiž nejčastěji znamená, že se klientům již podařilo najít vhodné zaměstnání – což je hlavním cílem, k němuž směřují všechny projektové aktivity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud se v rámci projektu podařilo zaměstnat celkem 104 osob. Podle koordinátorky Lenky Havlíčkové jim pomohl hlavně tzv. Motivační program. „V něm se učili zvládnout pracovní pohovor, aktivně se prezentovat a získat představu o trendech na trhu práce,“ popisuje Havlíčková.

Dále účastníci absolvovali počítačové kurzy, profesní rekvalifikace a řadu dalších doprovodných aktivit. Těmi byly například bilanční a pracovní diagnostika a personální testování Geona. Na programu byly i vzdělávací semináře, například na téma podnikání.

Na otevření masážního salónu získala dotaci pro začínající živnostníky

Možná právě zde někteří klienti načerpali inspiraci a rozhodli se vzít budoucnost do svých rukou. Jednou z těch, kteří si založili vlastní živnost, byla i Plzeňanka Romana Šebestová. Po absolvování příslušné rekvalifikace si otevřela masážní salón. „Od své koordinátorky jsem se dozvěděla o možnosti čerpat dotaci pro začínající živnostníky a to mě zaujalo,“ říká masérka, která si postupně začíná vytvářet stálou klientelu.

Mohou se zapojit i ti, kterým hrozí ztráta zaměstnání

Nyní probíhá třetí turnus projektu, přičemž celý projekt bude pokračovat v Plzeňském kraji až do ledna 2012. Nábor do dalšího turnusu bude v jednotlivých okresech uskutečněn na podzim 2010. „Do projektu se mohou zapojit lidé, kteří jsou krátkodobě nezaměstnaní nebo jim hrozí ztráta zaměstnání. Stačí, když oznámí svůj zájem zprostředkovateli na úřadě práce,“ vysvětluje projektová manažerka Alena Brichtová z Úřadu práce v Plzni, který projekt připravil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám