Hlavní obsah

Mezi ajťáky ubývá žen, firmy je berou na hůl: pracují za méně peněz než muži

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žen mezi českými počítačovými odborníky postupně ubývá. Zatímco v roce 1993 jich pracovalo v oblasti IT 36 procent, o šestnáct let později už pouze 11 procent. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

Zvyšování genderové nerovnováhy v oboru navíc jde proti celkovému trendu, kdy za loňský rok počet lidí zaměstnaných v oblasti informačních technologií vzrostl v Česku zhruba o 3000 na 114 000. Na celkovém počtu zaměstnaných v ČR se počítačoví odborníci podíleli 2,3 procenta.

Tento výrazný pokles lze podle statistiků připisovat mimo jiné rychlému rozvoji informačních technologií, a tím i zvýšeným nárokům na rozvoj znalostí, který je časově náročný.

Dívky do IT chtějí, mezi studenty je jich ale málo

Tuto hypotézu částečně podporuje například složení studentů, kteří loni nastoupili do historicky prvního ročníku na nově zřízené Fakultě informačních technologií ČVUT. Mezi 475 posluchači bylo 50 dívek. I to je na poměry panující v technických oborech českých vysokých škol úspěch..

„Zvýšit podíl žen a dívek v oboru bylo jedním z našich záměrů, když jsme novou fakultu zakládali,“ potvrzuje její děkan, profesor Pavel Tvrdík.

Ženy berou o 10 000 méně než muži

Pokud budeme hledat další možné vysvětlení, narazíme na zjevný nepoměr v odměňování „ajťáků“ a „ajťaček“. Podle údajů ČSÚ sice průměrný měsíční hrubý plat IT odborníka loni mírně stoupl bezmála na  44 000 korun, muži ovšem brali téměř 46 000 a ženy necelých 36 000 Kč.

Mezi IT experty řadí statistika vědce a odborníky v oblasti výpočetní techniky a dále technické pracovníky v tomto oboru. Vyšší průměrnou hrubou měsíční mzdu mají vědci a odborníci, loni pobírali přes 49 000 korun. Plat technických pracovníků v oboru byl 36 000 korun, průměrná mzda v Česku loni podle dřívějších údajů ČSÚ činila necelých 23 600 Kč.

Rozdíl průměrného platu IT odborníků zaměstnaných v podnikatelské a nepodnikatelské sféře činil v loňském roce přes 17 000 korun ve prospěch sféry podnikatelské. IT odborník zaměstnaný v nepodnikatelské sféře tak pobíral jen 61 procent platu pracovníka v podnikatelské sféře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám