Hlavní obsah

Martin Borovička: Po blahobytu logicky přišel velký pokles, ale my se rveme

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Martin Borovička, generální ředitel největší severočeské stavební skupiny S group holding, a. s., hodnotí stavební rok 2009/2010 překvapivě optimisticky. Oproti stavební sezóně 2008 přiznává pokles výkonů v dceřiných firmách v průměru o 15 % na 4,25 miliardy korun, zároveň ale mluví o zachování rentability a dosažení zisku před zdaněním zhruba 240 miliónů korun.

Článek

Jak se vám podařilo vytvořit zisk v podmínkách, které jiným přinesly ztrátu, nebo dokonce krach?

Po letech blahobytu přišel velký pokles. Ti, kteří ho očekávali, se na úbytek zakázek připravili, někteří se z následků ještě vzpamatovávají nebo nepřežili. My naštěstí patříme k prvně jmenované skupině, to ale neznamená, že se nás pokles netýká. V našich čtyřech stavebních firmách klesl obrat o zhruba miliardu korun především v oblasti pozemního stavitelství. Ze stavební firmy zaměřené ryze na tuto oblast jsme se ale již před dvěma lety přeorientovali i na vodohospodářské a silniční projekty, které vyvažují úbytek soukromých pozemních staveb.

Takže vás zachránily státní zakázky?

Stále pro soukromé investory realizujeme přes 60 procent z našeho obratu, na druhou stranu je pravda, že více soutěžíme o veřejné zakázky – rekonstrukce škol, čističky, kanalizace.

Jak to vypadá s platební morálkou?

Jedné z našich společností, konkrétně Syner Morava, se vloni dotkl návrh na vyhlášení insolvenčního řízení, o kterém jsme od začátku tvrdili, že je vykonstruovaný. To během tří dnů uznal i soud a zpětvzetím ho stáhl. Jako mnohem závažnější problém vnímám jednání se zahraničním investorem, které trvalo déle než osmnáct měsíců a ve hře byly milióny korun.

Můžete být konkrétnější?

Doposud největší zakázkou pro naši vlajkovou loď Syner byla výstavba outletového centra v celkové hodnotě 1,3 miliardy korun v blízkosti pražského letiště zahájená v roce 2007. Původně chtěl investor otevřít již na podzim následujícího roku, ale krize se dotkla i byznysu obchodních center a nedošlo k úhradě našich pohledávek ve výši 300 miliónů korun. Loňský rok byl poznamenán desítkami jednání, protože původní investor zkolaboval. Až nedávno byly naše nároky v rámci exekuce uspokojeny.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš odhaduje mírný nárůst od roku 2013. Souhlasíte s jeho odhadem?

Souhlasím, že to ještě alespoň dva roky potrvá, než se situace na trhu začne zlepšovat. Nesedíme s rukama v klíně a rveme se o stávající zakázky. Už dnes si dovoluji tvrdit, že nadcházející rok bude lepší než minulý. Pokud tržby vlajkového Syner v roce 2009/10 byly cca tři miliardy korun, na letošek plánujeme nárůst na 3,5 miliardy, z nichž více než dvě miliardy máme dnes pod smlouvami. Podobný trend očekáváme i v dalších stavebních společnostech.           

Reklama

Výběr článků

Načítám