Hlavní obsah

Zaměstnanost zdravotně postižených v EU je 20 procent, legislativa pokulhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celková zaměstnanost osob se zdravotním postižením se v Evropské unii včetně České republiky pohybuje ve výši 20 procent, zatímco celková zaměstnanost lidí v produktivním věku je 69 procent. Proto je nutné začít tuto situaci řešit, zaznělo včera na mezinárodní konferenci Služby a nástroje vedoucí k zaměstnanosti osob se zdravotním postižením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"K zaměstnávání osob se zdravotním postižením by také pomohlo, kdyby v České republice byla zavedena legislativní pravidla pro podporované zaměstnání," řekla Lenka Kohoutová z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP).

Jednou z cest, která má navýšit zaměstnanost osob se zdravotním postižením (OZP) v ČR, je projekt Pass It On. V jeho rámci byla loni v říjnu spuštěna na portálu Prace.cz sekce Nabídky pro OZP. Do ní mohou firmy zdarma vložit inzerát s nabídkou zaměstnání pro handicapované.

"Za dobu provozu sekce se počet nabídek práce pro osoby se zdravotním postižením zvedl o 30 procent," prohlásila Radka Pokorná ze společnosti LMC, která portál provozuje.  Kromě nabídek práce zde mají handicapovaní lidé k dispozici také poradnu zaměřenou na pracovní záležitosti. Zhruba v roce 2011 by se sekce mohla rozšířit i na portál Jobs.cz, který je oproti portálu Prace.cz zaměřen na lidi s vyšším vzděláním.

Nadační fond pro podporu zaměstnávání OZP se snaží podpořit zaměstnávání postižených také za pomoci udělování ochranné značky Práce postižených. Ta je určena zaměstnavatelům, kteří na základě auditu prokážou, že se na zaměstnávání OZP významně podílejí. Musejí dokázat, že jejich produkt je skutečně vyroben, kompletován nebo balen alespoň ze 75 procent osobami se zdravotním postižením. Značku drží například výrobní družstvo invalidů Ergotep, společnost B.P.T. nebo Dřevovýroba Otradov. V rámci konference byla slavnostně udělena i firmě Santé Network.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám