Hlavní obsah

Severočeské doly nepočítají v příštích pěti letech s výrazným propouštěním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

Severočeské doly (SD) nepočítají podle mluvčího těžební firmy Vladimíra Budinského v příštích pěti letech s žádným výrazným propouštěním. V dolech pracuje na 3500 zaměstnanců. Dalších zhruba 1500 lidí dělá v dceřiných firmách. Za posledních deset let doly opustilo 2600 lidí. Největší útlum hornictví postihl havíře v 90. letech, kdy na severozápadě Čech přišlo o práci 30 000 horníků.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ilustrační foto

Článek

"V dlouhodobém horizontu bude klesat množství vytěženého uhlí tak, jak budou uváděny do provozu nové uhelné elektrárenské zdroje s vyšší účinností, a tedy s nižší spotřebou hnědého uhlí. Současně ale vzroste intenzita prací na rekultivacích," uvedl. Počet zaměstnanců bude jen mírně klesat s pokračujícími procesy racionalizace, dodal.

Vedení firmy podepsalo na konci loňského roku s odboráři kolektivní smlouvu na období let 2010 až 2012. Lidem tak vzrostly tarifní mzdy o 350 korun. "Dobré hospodářské výsledky za rok 2009 umožnily navíc i vyplacení mimořádné odměny 2000 korun ve mzdě za leden. K pozitivům patří i úprava některých benefitů, například pravidel penzijního připojištění," doplnil. Průměrná mzda činila na konci loňského roku 28 102 korun.

Management očekává oživení

Management firmy očekává v letošním roce mírné oživení. "Věříme, že se dočkáme obnovení růstu hospodářství a s tím spojené vyšší poptávky po elektrické energii. Letošní zima byla pro producenty energií vcelku příznivá, delší než obvykle je například topná sezona. Čísla směrem k budoucnosti nezveřejňujeme ani nekomentujeme, strategické informace by mohly ovlivnit cenu akcií," dodal Budinský.

"Vzhledem k sociální jistotě nemusejí naši zaměstnanci omezovat svou poptávku, čímž stabilizují v okolí svého bydliště sektor služeb. Jsme také výraznou protikrizovou silou z důvodu poptávky po průmyslových produktech. Pokračuje totiž náš intenzivní investiční program. Pro města a obce jsme důležitým sponzorem," sdělil.

Zisk opět přes tři miliardy

SD vykázaly za loňský rok zisk po zdanění 3,184 miliardy korun, což je ve srovnání s rokem 2008 mírný nárůst o 38 miliónů korun. Tržby za uhlí činily 10,231 miliardy korun, meziročně tak stouply o sedm procent. Těžba dosáhla na konci loňského roku 22,03 miliónu tun uhlí, firma tak meziročně prodala o 243.000 tun uhlí méně.

Stoprocentním vlastníkem SD se základním kapitálem 9,08 miliardy korun je společnost ČEZ. V roce 2005 odkoupila od státu téměř 56procentní podíl v těžební firmě za devět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám