Hlavní obsah

Průzkum: Alternativní pracovní úvazky chce zavést až 68 procent firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Alternativní pracovní úvazky plánuje zavést až 68 procent českých zaměstnavatelů. Vyplývá to z průzkumu České společnosti pro rozvoj lidských zdrojů (ČSRLZ), který provedla u 150 tuzemských firem na počátku letošního roku. Mezi alternativní úvazky patří kromě zkrácené pracovní doby třeba i práce z domova.

Článek

"Důvodem je poptávka, která po nich (alternativních úvazcích) ze strany zaměstnanců je," řekla šéfredaktorka časopisu HR Fórum Alena Králíková. Firmy podle ní ve svých plánech počítají s alternativními úvazky nejenom pro běžné zaměstnance, ale i pro manažerské pozice.

V současnosti firmy nabízejí alternativní úvazky především už zaměstnaným pracovníkům. "V době krize není vytváření alternativních pracovních úvazků to, na co by se firmy zaměřovaly," řekla Králíková.

Problémem tuzemského pracovního trhu je nyní podle odborníků, kteří se tiskové konference ČSRLZ účastnili, nedostatek odborníků pro technické profese. "Na trhu je převis ekonomů či právníků. Firmy však budou mít do budoucna zájem především o absolventy technických oborů, jako jsou strojaři, chemici, matematici či technici," uvedla členka představenstva ČSRLZ a ředitelka divize personalistika elektrárenské společnosti ČEZ Hana Krbcová.

Firmy se také potýkají s kvalitou absolventů škol; nejsou připraveni na praxi a jejich vzdělání je spíše akademické. Problém mají podniky také s rozdíly v učebních osnovách v jednotlivých zemích Evropské unie. Ty se totiž liší, i když je obsah vzdělání v podstatě stejný. Plnému zaměstnání absolventů v jiné zemi tak brání vyhlášky stanovující kvalifikaci pro výkon povolání. "Pokud najmeme třeba elektrikáře z Bulharska, trvá nám alespoň rok, než jej doškolíme," řekla Krbcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám