Hlavní obsah

Vývoj nezaměstnanosti: Dobrých zpráv je málo, seznamte se s výjimkami

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani skalní optimisté to v poslední době nemají jednoduché, když chtějí informovat o vývoji nezaměstnanosti v České republice. Přesto se při pečlivém zkoumání najdou i takové údaje, které naznačují, že zlepšení by přeci jen mohlo konečně nastat.

Článek

Vcelku pozitivní zprávy přicházejí zejména z internetového trhu práce. Portály Jobs.cz a Prace.cz, které pokrývají zhruba dvě třetiny internetové nabídky a poptávky práce v Česku, hlásí na začátku března růst počtu inzerovaných pracovních pozic o 25 % ve srovnání s loňským listopadem.

Dobré zprávy z internetu

Na začátku března bylo na portálech Jobs.cz a Prace.cz registrováno o čtvrtinu více nabídek práce než v listopadu 2009. Na inzeráty za poslední měsíc reagovalo celkem 412 572 uchazečů o práci. Přesto je celkový počet pozic stále o něco nižší než než před rokem.

„Obnovení poptávky po zaměstnancích registrujeme na portálech Jobs.cz a Prace.cz již od podzimu minulého roku, kontinuálně zde rostl počet inzerovaných pracovních míst. Oživení přichází i u absolventských pozic, tedy segmentu, jehož situace na trhu práce nebyla v posledních měsících hospodářského poklesu příliš pozitivní,“ říká Ondřej Mysliveček, analytik LMC.

Celkem bylo podle něj na konci února inzerováno 10 197 pozic, což představuje čtvrtinový růst oproti listopadu 2009, kdy bylo inzerováno 8 437 pracovních pozic. Vzrostla také nabídka zkrácených úvazků, inzerováno jich bylo o 30 % více než v listopadu 2009.

„Celkově zaznamenáváme oživení pracovního trhu, a to napříč všemi obory. Trh roste i u různých typů úvazků. Například u brigád došlo k 15 % nárůstu počtu pozic, u zkrácených úvazků je to dokonce o 30 %,“ říká analytik.

Index trhu práce: pokles pokračuje

Velkou naději - alespoň do poloviny roku - ovšem nedávají výsledky pravidelného průzkumu Manpower Index trhu práce. I ten ukazuje, že firmy nadále hledají úspory v lidských zdrojích, i když se pokles ekonomiky podle nejnovějších čísel zastavil.

Autoři průzkumu se čtyřikrát do roka ptají nejvýznamnějších zaměstnavatelů ve 36 zemích a oblastech včetně České republiky, zda se příští tři měsíce chystají lidi nabírat nebo propouštět, případně zda u nich zůstane vše „při starém“. Poměr odpovědí pak dává takzvaný „čistý index trhu práce“. V dobrých časech je kladný, ve zlých záporný. Pro druhé čtvrtletí v Česku má hodnotu -5. Jinak řečeno - propouštět chce 9 % zaměstnavatelů, nic se nezmění u 86 %, zbylá 4 % se chystají nabírat.

Pohostinství: optiumismus zatím ne, jen zmírnění pesimismu

K těm, kdo už teď jako by hleděli „vstříc světlým zítřkům“, patří hlavně firmy podnikající v oblasti ubytování a stravování. V tomto odvětví index v porovnání s předchozím čtvrtletím posílil nejvíce, o celých 34 procentních bodů. Předpovědi pro leden až březen 2010 byly ovšem mezi restauratéry a hoteliéry mimořádně katastrofické, index tak nadále vykazuje zápornou hodnotu -3 %.

Skutečně nabírat se ale zřejmě bude alespoň v sektorech dopravy, skladování a komunikací. Očekává se v nich asi desetiprocentní zvýšení zaměstnanosti.

„Výsledky průzkumu Manpower Index trhu práce pro 2. čtvrtletí 2010 potvrzují fakt, že dopady recese na trh práce mají dlouhou setrvačnost a zaměstnavatelé musí nadále hledat úspory i přes to, že pokles ekonomiky se zabrzdil,“ říká Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

V průmyslu vznikne prostor pro investory

„Přesně před rokem dosáhl český průmysl na dno a tak můžeme o rok později vidět takový nárůst,“ komentuje údaj o více než pětiprocentním meziročním růstu průmyslové výroby, která byla zveřejněna tento týden, Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PricewaterhouseCoopers ČR.

Hned ale dodává: „Panují však obavy, že vstupujeme do období stagnace, kdy nebudou zaznamenávány výraznější růsty. Podniky, které si nevytvořily rezervy, nebudou schopny v takovém prostředí fungovat. V útlumu budou malé a střední podniky,“ předpokládá Smutný.

Než se český průmysl vydá opět vzhůru, budou podle něj muset podniky hledat další úsporná opatření, mnohdy v podobě dalšího propouštění, a řešit své velké zadlužení. „Předpokládám, že nejdříve za půl roku uvidíme, zda se průmysl vydá směrem vzhůru. Stále rostoucí počty insolvencí potvrzují, že krize rozhodně není za námi. Situace však zároveň dává prostor strategickým investorům. Uvidíme tak oživení na trhu fúzí a akvizic,“ přidává alespoň trochu optimisticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám