Hlavní obsah

Na jihu Moravy přibývá lidí, které firmy propustí a najmou brigádně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Firmy na jižní Moravě v poslední době ve větší míře propouštějí své zaměstnance, aby je poté přijaly zpět jako brigádníky. Týká se to odhadem desítek až stovek lidí. Na příjmech těchto pracovníků, například na odvodech za zdravotní a sociální pojištění, se tak podílí i stát, který jim navíc v plné výši platí podporu v nezaměstnanosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Úřady práce plní lidé, které firmy propustily a pak je přijaly na brigádu

Článek

Podle úřadů práce na jihu Moravy, tento postup sice není protizákonný, jedná se ale o zneužití části zákona. Člověk bez místa může pracovat v takzvaném nekolidujícím zaměstnání a vydělat si peníze po neomezenou dobu až do poloviny minimální mzdy, tedy měsíčně do 3999 korun. Tím, že jako nezaměstnaní chodí na brigádu, mohou brát sociální podporu a stát jim platí zdravotní a sociální pojištění místo firem.

Podle ředitele úřadu práce v Hodoníně Vladimíra Šťávy je podobný postup běžnou praxí a úřad se s ním setkává neustále. "Jedná se o odsouzeníhodné, leč neodsouditelné zneužití vlídnosti zákona," míní. V Brně zatím úřad práce tento jev nezaznamenal. "Nepokládám ale za správné přesunovat vlastní problémy a náklady na stát, takže bych takový postup rozhodně žádnému zaměstnavateli nedoporučila," uvedla.

Problém má na svědomí hospodářská recese

Blanenský úřad práce registruje 53 pracovníků, kteří pracují jako brigádníci u firmy, u které byli naposledy zaměstnáni. Podle ředitelky úřadu Jitky Lorkové nebyla legislativa, která tento postup umožňuje, nastavena na dobu ekonomické recese. "Kdyby jejím vlivem nedošlo k vysokému nárůstu nezaměstnanosti, tento problém by se v takové míře neobjevil," míní.

Podle ředitele vyškovského úřadu práce Jana Marka nekolidující zaměstnání bylo zavedeno ze dvou důvodů. Prvním byla snaha udržet pracovní návyky u lidí, kteří o stálé zaměstnání přišli. Druhým pak možnost si zaměstnance před přijetím do pracovního poměru vyzkoušet; to ovšem platí i opačně. "V tomto případě časem začaly problémy převyšovat nad pozitivy. Zejména v krizovém období spousta firem hledá způsob, jak ušetřit, a mnohdy máme podezření na zneužívání institutu nekolidujícího zaměstnávání," uvedl Marek.

Vyškovský úřad práce eviduje čtyři stovky lidí, kteří takzvané nekolidující zaměstnání vykonávají, tedy asi deset procent ze všech evidovaných uchazečů o práci. "Rozhodli jsme se provést kontrolu u všech, kteří zaměstnávají formou nekolizního zaměstnávání více než tři osoby," podotkl Marek. 

Reklama

Související články

Polovina nezaměstnaných je ohrožena chudobou

Polovina nezaměstnaných v České republice je akutně ohrožena chudobou. Stávající ekonomická krize může situaci ještě zhoršit a hrozí, že přibude lidí, kteří se...

Výběr článků

Načítám