Hlavní obsah

Na Vysočině je větší šance sehnat práci ve službách, i tak je míst málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Na Vysočině klesla kvůli hospodářské krizi v posledním roce nabídka pracovních míst na čtvrtinu. Loni v září zaměstnavatelé postrádali 4 000 lidí, nyní hlásí jen 980 volných pozic. Na jedno volné místo v průměru připadá asi 26 nezaměstnaných, zatímco před rokem to byli pouze tři až čtyři uchazeči.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šanci sehnat práci mají na Vysočině třeba řidiči, kuchaři či obchodníci.

Článek

Podle úřadů práce mají o něco větší šanci sehnat místo třeba kuchaři, řidiči a obchodní cestující; chybí i lékaři. "Volných míst je ale celkově velmi málo," řekla Eliška Hošková z pelhřimovského úřadu práce. Mezi 120 volnými místy na Pelhřimovsku se nejčastěji objevují nabídky pro pomocné dělníky, řidiče, kuchaře, číšníky a obchodní zástupce. "Ale i pro ně je to vždy jen několik míst," podotkla. Na rozdíl od minulých let převažují místa pro technickohospodářské pracovníky; dělníkům jich je určeno pouze 44.

Lepší vyhlídky nejsou ani na Jihlavsku, úřad práce tam rovněž eviduje jen 120 volných pracovních míst. Větší počet z nich se týká montážních a pomocných dělníků, řidičů kamionů a autobusů a prodavačů. Šance získat zaměstnání se objevuje spíš u malých firem. "Obtížně se na pracovním trhu uplatňují strojaři, skláři a zaměstnanci z firem postižených hospodářskou krizi," doplnila mluvčí úřadu Jarmila Klejzarová.

Nejlépe na tom je Žďársko

Z pěti okresů kraje má největší počet volných pracovních míst Žďársko, a to kolem 300. V tomto okrese hledají zaměstnavatelé stavební a pomocné dělníky, ale také kuchaře, číšníky, obchodní zástupce a řidiče. Na Třebíčsku se v nabídce častěji objevují i místa pro šičky.

Volná místa patří často mezi méně placená. Podle inzerce na internetu třeba firma na Velkomeziříčsku nabízí šičkám plat od 10 000 Kč měsíčně. Za stejnou mzdu chce sehnat kuchaře penzion na Novoměstsku. Lepší výdělek mohou dostat lidé se středním a vysokoškolským vzděláním. Mistr strojírenské výroby v Pacově by mohl mít až 17 000 Kč a strojírenský technik v Kamenici nad Lipou i více než 30 000 Kč. Havlíčkobrodský podnik hledá nákupčího s dobrou znalostí angličtiny, slibuje mu až 40 000 Kč. O zajímavá místa se však ucházejí až desítky lidí.

Reakce jsou větší

"Na každou zveřejněnou nabídku máme mnohem více reakcí než třeba před dvěma lety," potvrdila Iva Ulrichová, manažerka jihlavské pobočky personální agentury Grafton Recruitment. Podle jejích zkušeností ubyla v poslední době hlavně místa pro výrobní dělníky a pro techniky spojené s výrobou, především ve strojírenství. "Ale co se týče specialistů, tam jsou pozice otevřeny pořád," řekla. Poptávka se týká například odborníků do konstrukce a vývoje, programátorů a dalších počítačových odborníků, objevují se i volné manažerské pozice. "Hodně se cení ekonomové, finanční specialisté i šikovné účetní," doplnila Ulrichová.

Koncem září hledalo na Vysočině práci 25 100 lidí, přibližně o 11 000 víc než před rokem. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 9,3 procenta. Úřady práce nevylučují pro nejbližší období další růst, a to i kvůli končícím sezonním pracím. Podle předpokladu hospodářské komory se strojírenské firmy v kraji pomalu stabilizují a nemusely by už tolik propouštět. Růst výroby se u nich ale zatím nedá očekávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám