Hlavní obsah

Japonský detektor ohlásí, zda mají zaměstnanci teplotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Zaměstnanci japonské automobilky Nissan Motor musí před nástupem do práce přiložit obličej ke speciálnímu detektoru, který jim změří teplotu. Pokud je vše v pořádku, rozsvítí se zelená kontrolka, v opačném případě se rozbliká červené světlo a spustí se alarm. Podle firmy jde o preventivní opatření proti šíření virových onemocnění.

Foto: Issei Kato , Reuters

Testovaný přístroj má v Japonsku zabránit šíření nemocí na pracovišti.

Článek

Přístroj nazvaný v překladu Tepelný obraz AI je založen na infračervené technologii. Společnost Nissan Motor ho vytvořila původně k měření teploty některých součástí automobilů, uvedl výkonný ředitel firmy Hitoši Kawaguči.

V ústředí firmy Nissan v Jokohamě nyní probíhá zkušební provoz nového využití tohoto detektoru. Všichni zaměstnanci, tedy asi 3 000 lidí, musí před nástupem do práce přiblížit tvář na vzdálenost 15 centimetrů od měřiče a vydržet tak tři vteřiny.

Přístroj chrání před šířením nemocí

Pokud je člověk zdravý, rozsvítí se čidlo na přístroji zeleně. Pokud je však teplota těla vyšší než 38 stupňů Celsia, což znamená, že osoba může být nemocná, rozsvítí se červené světlo a rozezvučí se alarm. Přístroje budou patrně namontovány i v dalších pobočkách Nissanu, ačkoli probíhající zkušební provoz zatím neodhalil ani jednoho Japonce, který by přišel do práce s horečkou.

"Nejde o to, že bychom nevěřili svým zaměstnancům. Někteří lidé se však přinutí jít do práce, i když se necítí dobře. Vir se pak může rozšířit mezi ostatní pracovníky," vysvětlil Kawaguči.

Přístroj je velký asi jako objemnější kniha a stojí kolem 3 000 dolarů (asi 52 000 korun), což je asi třicetkrát nižší cena, než kolik se podle Nissanu zaplatí za podobné přístroje používané běžně na letištích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám