Hlavní obsah

Šance agenturních zaměstnanců na získání práce v době krize se zlepšuje

Kariéra, Luboš Rejchrt, Asociace poskytovatelů personálních služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V listopadu loňského roku byla média plná informací o propouštění agenturních zaměstnanců a výhledy analytiků byly velmi pesimistické. Je pravda, že mnoho firem řešilo pokles výroby propuštěním agenturních zaměstnanců, což vedlo k rychlému omezení výdajů na pracovní sílu. Po těchto pracovnících však firmy musely sáhnout i k propouštění kmenových zaměstnanců, protože komentáře ekonomů se potvrdily.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Velký počet agenturních zaměstnanců pracuje především v automobilovém průmyslu

Článek

V posledních týdnech se stále častěji setkáváme s tím, že firmy, které získaly zakázky na následující měsíce mají strach z náboru zaměstnanců do kmenového stavu a tak u personálních agentur poptávají právě agenturní zaměstnance. Jde o logické vyhodnocení současné situace v době, kdy konec krize je stále v nedohlednu, ale firmám se daří získávat zakázky, které naplní jejich výrobní haly běžným provozem.

Zkušení zaměstnanci personálních agentur tak paradoxně mají práci a Úřady práce jsou plné pracovníků, kteří strávili několik desítek let v jednom zaměstnání. Mají však handicap ve své flexibilitě přizpůsobit se požadavkům na jiné pracoviště a také ochota dojíždění je u těchto lidí podstatně nižší.

Nevýhodou je smlouva na dobu určitou

Agenturní zaměstnanci tak pomalu opět nastupují do práce. Je pravda, že pracovní smlouvy, které dostávají jsou často pouze na několik týdnů a jistota dlouhodobého zaměstnání je hodně vzdálená, nicméně téměř každý zaměstnanec ocení skutečnost, že může chodit do práce a pobírat mzdu.

Tyto zkušenosti, které náš pracovní trh teprve sbírá díky probíhající ekonomické krizi, jsou již mnohokrát popsány kolegy ze zemí, kde má agenturní zaměstnávání dlouholetou tradici. V zemích jako je Holandsko, Francie, Velká Británie získá zkušenost jako agenturní zaměstnanec téměř 70 % obyvatelstva, a to jako studenti, případně absolventi. Dále agenturní zaměstnávání využívají lidé k práci během hledání zaměstnání (tzv. between jobs), ženy na mateřské dovolené a u agentur pracuje také velké množství seniorů.

Závěrem snad lze konstatovat, že i nepříjemná situace může přinést nové prvky na pracovní trh a agenturní zaměstnávání nebude obecně vnímáno negativně, přestože se již několik let potvrzuje, že jde o naprosto legální a nezastupitelný způsob zaměstnávání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám