Hlavní obsah

Sommeliér Václav Šmach: Samozřejmě musím pracovat i rukama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Máte rádi víno? Umíte ho pít? Přečtěte si, co vám o víně a o své práci řekne člověk nejpovolanější – sommeliér. On totiž nejen ochutnává, ale na vinicích pracuje i rukama.

Článek

Jak byste vysvětlil těm, co to nevědí, co je to vlastně sommeliér?

Původ slova sommelier pochází ze staré Francie a byl spojován s osobou, která na povoze zásobovala tehdejší gastronomická zařízení potravinami a vínem. Postupem doby se zdokonaloval ve vhodném výběru surovin pro jednotlivé restaurace, doporučoval způsoby jejich zpracování a uměl k navrženým pokrmům nabídnout také vhodné víno. Základ profese sommeliera tedy přetrval do dnešních dní.

A co dělá dnes člověk, který má v kolonce povolání napsáno: sommeliér?

V gastronomii musíme na dnešního sommeliera pohlížet jako na profesionála a odborníka, který má ve špičkových restauracích a hotelích na starost zejména nápojový úsek, to znamená nejen víno, ale musí umět vybrat vhodný sortiment kávy, piva, destilátů, nealkoholických nápojů a dalších. Obecně je sommelier vnímán  jako odborník přes víno.

Jakou jste musel mít přípravu, abyste mohl dělat tuhle práci?

Základem bylo vystudování Hotelové školy v Opavě a roční práce na vinicích a ve sklepích Moravských vinařských závodů Bzenec. Nedílnou součástí je absolvování sommeliérského kurzu při Asociaci sommeliérů České republiky a mezinárodních degustačních zkoušek.

Svojí profesi asi musíte hodně obětovat, vždyť sommeliér má jistě zapovězena některá jídla, nebo třeba tabák, aby si nezkazil chuťové buňky…

Samozřejmě, že sommelier by měl dbát o svou chuť a čich, tzn. vyhýbat se, zvláště při degustacích tabáku a kofeinu. Jinak u sommeliera se nejedná jen o tyto dvě věci, jde hlavně o komplexní odbornost a schopnost předat své znalosti dál.

Poraďte, jak poznat v záplavě vín v běžných obchodech ta dobrá, pokud nechci kupovat vína drahá?

Dobrá rada nad zlato. Nejlepší je nakupovat vína, která známe, popřípadě na doporučení známých. Dnes je spousta vinařství, včetně našich Moravských vinařských závodů Bzenec a Vinařství Mikrosvín Mikulov, která svá vína prezentují na degustacích, kde si můžete o těchto vínech, popřípadě vinařstvích udělat vlastní obrázek.

Prozraďte nám – co je vlastně váš výrobní prostředek? Chuť? Čich?

Pokud to tak můžeme nazvat, tak výrobním prostředkem sommeliera jsou samozřejmě chuť a čich, ale nejdůležitějšími částmi jsou odbornost, teoretické znalosti a praktické zkušenosti. To vše vám samozřejmě moc nepomůže, pokud vaše komunikativní schopnosti nedosahují úrovně a schopnosti zaujmout, předat dál, prostě prezentovat.

Tak mne napadá; pracuje sommeliér i rukama?

Samozřejmě, že manuální práce se nevyhne ani této profesi. Když pominu kvanta otevřených lahví, nanošených beden s vínem, tak asi nejdůležitější je každoroční práce na vinobraní, kde si, v průběhu dvou měsíců, praktickou činností doplním své znalosti, které se, jak jsem již zmínil, snažím předávat dál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám