Hlavní obsah

Liberecká VZP přispívá firmám na očkování proti chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Na očkování pracovníků proti chřipce přispívá letos podnikům v Libereckém kraji Všeobecná zdravotní pojišťovna. Do konce roku by očkováním měly projít tisíce lidí, což firmám zajistí menší nemocnost zaměstnanců.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

VZP má podobných projektů více

Článek

Peníze na projekt nejdou z běžného pojištění, ale z prostředků, které VZP vybere na pokutách a penále. V celé republice tak má na podobné projekty k dispozici asi půl miliardy korun.

"Chceme omezovat nemocnost, a proto jsme přišli s komplexním servisem až na pracoviště," poznamenal ředitel liberecké VZP Jiří Benedikt. Nabídku VZP už využily desítky společností v kraji, je mezi nimi například Preciosa, Liplastec, LVZ, Schenker nebo Denso Manufacturing. V žádném jiném kraji se podle něho projekt nesetkal s takovým zájmem.

Očkování přímo v sídle firmy

 "Očkování a vakcína pro jednoho pracovníka přijdou zhruba na 250 korun," dodal mluvčí liberecké pobočky Stanislav Šetina. Pro klienty je podle něho přínosem nejen bezplatnost očkování, ale i minimální ztráta času. Očkování se totiž uskuteční přímo v závodech a lidem tak odpadá cesta k lékaři a také do lékárny pro vakcínu.

Řada firem v Libereckém kraji zajišťovala bezplatné očkování proti chřipce pro své zaměstnance už v minulých letech. "Využívalo to 30 až 40 procent lidí, největší zájem o očkování má vždy střední a vyšší management," řekl Milan Šubrt z Asociace samostatných odborů. Náklady na očkování ale v minulosti musely hradit firmy, letos poprvé jim podstatnou část uhradí VZP, která je největší zdravotní pojišťovnou v zemi a v Libereckém kraji je jejími klienty zhruba 80 procent obyvatel.

Nejen očkování, ale i cholesterol

Peníze vybrané na pokutách a penále ale VZP dává i na další projekty. V říjnu zahájila pilotní spolupráci s libereckým výrobcem autoklimatizací Denso Manufacturing. V rámci projektu Zdravá firma nabízí zaměstnancům podniku poukazy na rekondiční pobyty, zajišťuje měření cholesterolu a tuku a také poradenství. Cílem je zlepšit zdraví a kondici pracovníků. "Jen v letošním roce na tento projekt dáme 1,1 milionu korun," dodal Benedikt.

Projekt ale předpokládá, že i firmy vynaloží nějaké prostředky ve prospěch zaměstnanců. Třeba Denso loni vybudovalo vlastní rehabilitační centrum za zhruba milion korun a dalších 400 000 korun stojí jeho roční provoz. Firma navíc hradí poukazy těm zaměstnancům, kteří nejsou pojištěnci VZP. Podle personalistky Densa Radky Lankašové se ale investice vyplácejí. "Díky programu péče o zaměstnance se nám podařilo snížit nemocnost na polovinu a výrazně klesla i fluktuace," řekla Lankašová. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám