Hlavní obsah

Česká velvyslanectví zřejmě čekají velké personální změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká velvyslanectví čekají v letech 2009 a 2010 velké personální změny. Řekl to premiér Mirek Topolánek (ODS) po návštěvě ministerstva zahraničí. Některé české zastupitelské úřady se v příštích letech uzavřou, jiné se ale podle ministra Karla Schwarzenberga (za SZ) naopak budou otevírat. Nové velvyslanectví má vzniknout například v Ázerbájdžánu.

Foto: Petr Hanuš, Právo

Karel Schwarzenberg má vypracovanou dlouhodobou koncepci výměny velvyslanců, jejich jména ale zatím odmítá sdělit.

Článek

"Je třeba se přizpůsobit době a udržovat i jistou kontinuitu diplomacie," řekl Schwarzenberg. Možná jména nových velvyslanců ale odmítl sdělit. Podle premiéra nyní vláda téma českých velvyslanectví řeší ve vyhrazeném, tedy utajovaném režimu, a proto zatím nikdo nic nesmí prozradit.

Dlouhodobou koncepci výměny velvyslanců, kterou údajně ministerstvo zahraničí vypracovalo poprvé od roku 1989, Topolánek a Schwarzenberg prý minulý týden projednávali i s prezidentem Václavem Klausem při jejich setkání na zámku v Lánech.

Topolánek, který nyní navštěvuje a hodnotí všechny členy své vlády, je s prací ministerstva zahraničí spokojen. Zopakoval, že Karel Schwarzenberg je podle něj nejlepším ministrem zahraničí po roce 1989. "Ministerstvo zahraničí je velmi dobrou vizitkou ČR a mně se s ním spolupracuje velmi dobře," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám