Hlavní obsah

Zákon o volném pohybu služeb výrazně ulehčí podnikání v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českým podnikatelům se výrazně ulehčí podnikání nejen plánovaným snížením administrativy o jednu pětinu, ale také přijetím zákona o volném pohybu služeb, který zejména malým a středním podnikům zjednoduší podnikání v zemích EU. Na prezentaci Zlepšování prostředí pro podnikatele to v úterý 17. června řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Článek

Ministr prezentoval výhled na snadnější podnikání s tím, že evropský zákon, který by měl platit od roku 2010, předloží vládě do konce letošního roku. Zákon o volném pohybu služeb podle něj umožní poskytovat dočasně služby v jiných zemích unie pouze na základě povolení mateřské země. Nebude tedy třeba dalších povolení v cizině.

Administrativa by měla pomáhat podnikatelům, ne úřadům

Říman upozornil na to, že zákon také mimo jiné rozšiřuje platnost tzv. tichého souhlasu úřadů. To znamená, že pokud se úřad ve stanovené lhůtě k žádosti podnikatele nevyjádří, považuje se jeho mlčení za souhlas.

Říman potvrdil dodržení plánu zrušit nebo omezit zhruba pětinu z celkem tisícovky různých podnikatelských povinností, které představují finanční zátěž asi 76 miliard korun. Do roku 2010 by toto zjednodušení podnikatelského prostředí měla přinést úsporu 17,3 miliardy korun.

Návrh vznikl analýzou téměř 250 právních předpisů týkajících se podnikání, při které bylo zjištěno 2200 různých povinností podnikatelů spadajících zejména pod ministerstva průmyslu a obchodu, životního prostředí, financí, práce a sociálních věcí, zdravotnictví a zemědělství. Více než polovina administrativní zátěže pro podnikatele je z tuzemska. Evropská legislativa pak byla za 49 procenty povinností.

Živnostníci snadněji už od července

Snaha o jednodušší podnikatelské prostředí navazuje na novelu živnostenského zákona, která začne platit od července. Živnostníci budou díky ní mít snazší vstup do podnikání.

Počet živností výrazně klesne a vznikne jediná volná živnost místo dosavadní více než stovky. U některých živností navíc odpadne prokazování nejméně tříleté praxe. Zástupci podnikatelů novelou navrhované změny uvítali.

Reklama

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám