Hlavní obsah

Do daňového ráje přešlo za první čtvrtletí 239 českých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet českých společností s vlastníkem na adrese v daňově výhodném prostředí v zahraničí v prvním čtvrtletí narostl o 239 na 8489. Pokud by stejné tempo vydrželo po celý rok, znamenalo by to zhruba 12% meziroční vzestup zájmu o sídlo v tzv. daňovém ráji, tedy na obdobné úrovni jako loni.

Článek

Statistiku s odkazem na veřejně dostupné zdroje poskytla Česká kapitálová informační agentura (Čekia).

Firmám v Česku díky reformě veřejných financí postupně klesá daň z příjmu až na 19 procent v roce 2010, když ještě loni činila 24 procent, a proto bylo možné očekávat, že přesuny sídel mimo hranice nebudou již tak přitažlivé. Podle ředitelky marketingu Čekia Petry Doležalové by ale nárůst přesto mohl pokračovat.

"Podle našich předpokladů se dynamika s blížícím se koncem roku, a blížící se daňovou povinností, bude zvyšovat. Je proto zřejmé, že současná daňová reforma, která mimo jiné snížila daně ze zisku firem, zatím nesnížila zájem podnikatelů vyvádět zisky mimo Českou republiku," uvedla.

Firmy už nepodnikají z tropů, ale z Evropy a USA

K nejoblíbenějším místům dlouhodobě patří Nizozemsko, Kypr a také Spojené státy. Spojené státy sice nejsou považovány za klasický daňový ráj. Nicméně při splnění určitých podmínek, k nimž patří například to, že firma nesmí být spoluvlastněna nebo vlastněna Američanem, tak fungují.

České společnosti podle odborníků nepřecházejí do zahraničí jen kvůli daním, ale i za lepším prostředím pro podnikání. Přesun zisku do zahraničí není nijak jednoduchou a bezrizikovou záležitostí, nicméně se vyplácí.

Reklama

Související témata:

Související články

Nižší daně jsou lákadlem, které nezná hranic

V Česku roste zájem o legální přesun sídel tuzemských společností do daňově výhodnějších zemí. Vyplývá to z ankety mezi poradenskými firmami a ekonomy. Důvodem...

Výběr článků

Načítám