Hlavní obsah

Češi jsou při rozjezdu podnikání hodně opatrní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř třetina českých podnikatelů rozjela svou firmu při zaměstnání a s jistotou stabilního příjmu. Naproti tomu více než pětina podnikatelů riskovala hodně a vložila do rozjezdu své firmy všechen majetek. Vyplývá to z průzkumu, který pro firmu Vodafone mezi 400 majiteli malých a středních českých firem realizovala agentura Data Collect.

Foto: Novinky

Šest z deseti českých podnikatelů financovalo rozjezd své firmy z vlastní kapsy.

Článek

Téměř 60 procent podnikatelů financovalo založení firmy pouze z vlastních zdrojů. Pokud si respondenti na start firmy půjčovali, šlo většinou jen o část peněz nutných na rozjezd firmy. Uvedlo to přes 30 procent dotázaných. Téměř desetina začínajících podnikatelů neměla v hotovosti téměř nic a všechny peníze nutné na rozjezd si půjčovala.

Za největší potíže při rozjezdu firmy označily komplikovanou byrokracii, složitou legislativu a potíže s financováním.

Nejčastější inspirací při výběru oboru podnikání byl pro většinu zakladatelů firem jejich vlastní koníček nebo předchozí zaměstnání. Živit se v oboru vlastních zájmů začalo podle průzkumu 45 procent podnikatelů. Zkušenosti z předchozího zaměstnání v podnikání zúročila téměř třetina dotázaných. Pouze 13 procent firem začalo poskytovat služby, které do té doby nebyly k dispozici.

Skloubení soukromého a pracovního života považují podnikatelé za náročné, více než 30 procent dokonce připustilo, že i poté, co se jejich firma zavedla, nemají na rodinu téměř žádný čas. Pouze deset procent respondentů má nyní na rodinu více volného času, než když chodili do zaměstnání.

Reklama

Související články

Podnikatelů letos znovu ubylo

Počet podnikatelů v Česku se v letošním roce znovu mírně snížil. Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo...

Výběr článků

Načítám