Hlavní obsah

Odbory hrozí kvůli novele zákoníku práce stávkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Odborový svaz KOVO je připraven na podzim zorganizovat stávku kvůli vládou zamýšlené novele zákoníku práce. Po poradě zástupců 723 základních organizací svazu KOVO to řekl předseda svazu Josef Středula. Podle něj se chystá předloha, která bude výrazně proti zájmům zaměstnanců. Tvrdí například, že u firem do deseti zaměstnanců by se nemělo vyplácet odstupné, což považuje za návrat o 100 let zpět.

Článek

Svaz KOVO je se 170 000 členy největší organizací Českomoravské konfederace odborových svazů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) má záměr stávky za součást předvolební kampaně opoziční ČSSD. Odboráři totiž varují před něčím, co je pouze v rovině úvah.

"Pokud bude předložen návrh zákoníku práce, který bude proti zájmům zaměstnanců, jsme připraveni zorganizovat stávku, která citelně zasáhne český průmysl," prohlásil dnes Středula.

Tvrdí, že má informace, že osobní pracovní skupina ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) například počítá s tím, že u firem do deseti zaměstnanců by nemělo být vypláceno odstupné. "To je návrat o 100 let zpátky. Zákoník práce je pro svaz KOVO absolutní prioritou. Jsme připraveni se o něj pobít," řekl odborový předák.

Nečas prý na ničem podobném nepracuje

Ministerstvo nyní podle Nečase pracuje pouze na paragrafované verzi novely, která vychází z rozhodnutí Ústavního soudu a v níž se o odstupném nejedná. "Další změny jsou v rovině koncepčních úvah, které jsem ještě od pracovní skupiny ani nedostal. Je to zpolitizované téma," uvedl.

Svaz KOVO také podpoří "měsíc občanské neposlušnosti", který jako nesouhlas s vládními reformami připravuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Od 14. května chtějí odboráři každý týden protestovat před úřadem vlády. Svaz KOVO chce podle Středuly před budovou vlády zorganizovat demonstraci 21. května. Týkala by se reformy důchodů a zákoníku práce.

U případné celoodborové stávky proti vládním reformám se svaz KOVO kloní ke kratší jedno až dvouhodinové stávce. O ní by měl sněm konfederace jednat 20. května. "Pokud reakce členů budou spontánní jako dnes, je vysoce pravděpodobné, že svaz KOVO se na sněmu připojí k vyhlášení výstražné stávky," řekl Středula.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám