Hlavní obsah

Absolventi VUT jsou při hledání práce velmi úspěšní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Více než polovina absolventů Vysokého učení technického (VUT) v Brně si práci zajistí ještě před dokončením školy. Naprostá většina ostatních sežene práci do půl roku, kdy zaměstnanost vzroste na 98 procent. Průměrný nástupní plat absolventa VUT je 18.732 korun, po roce praxe vroste o zhruba 35 procent na 25 251 korun.

Článek

Vyplývá to z výsledků studie Centra pro vzdělávání a poradenství při VUT, které se zúčastnilo přes 1000 absolventů školy z ročníku 2005/2006.

"Výzkum jsme dělali již potřetí a oproti předchozím letům přibylo absolventů pracujících ve výzkumu a nadnárodních zahraničních společnostech, kde podíl vzrostl z 15 procent v roce 2003 na 27 procent v loňském roce," řekla novinářům autorka výzkumu Klára Šeďová.

Téměř polovina absolventů pracuje v české firmě, do podnikání se pustilo pět procent z nich. Dvě třetiny respondentů pracují jako řadoví zaměstnanci, zbytek pak jako nižší a střední management. Stejná část absolventů pracuje v oboru, který vystudovala.

Sebevědomí studentů je velké

Průměrná doba od ukončení školy a získání práce je kolem 1,3 měsíce, v minulém šetření byla dvojnásobná. "Průměrná nezaměstnanost ve vzorku tvoří jedno procento. To se promítá také do sebevědomí absolventů, necelých 70 procent z nich uvedlo, že by pro ně bylo snadné najít si nové místo," dodala Šeďová.

V rámci školy panují velké rozdíly mezi jednotlivými fakultami. Největší zájem z řad středoškolských studentů je o fakulty architektury a výtvarného umění, jejichž absolventi mají současně nejmenší nástupní platy. Od posledního výzkumu vzrostly platy nejvíce u fakulty stavební a strojního inženýrství, naopak téměř beze změny zůstaly u fakulty architektury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám